1:02, petek, 27.09.2024
Maribor

Fištravca in mestne svetnike javno pozivajo k odstopu

|
FOTO: STA

Opozicijska Lista za pravičnost in razvoj (LPR) je na današnji novinarski konferenci zahtevala takojšnje ukrepanje mariborskega mestnega sveta zaradi ugotovitev računskega sodišča glede poslovanja občine. Najprej so župana pozvali “za takojšen sklic izredne seje”, nato so zahtevali še odstop župana in mestnih svetnikov. Župan Andrej Fištravec pa ocenjuje da je poziv LPR preuranjen in obljublja vsa zahtevana pojasnila.

vlcsnap-2016-08-12-15h25m03s220

Zardi negativnega poročilo računskega sodišča za leto 2014 so predstavniki liste za pravičnost in razvoj zahtevali izredno sejo. “Ugotovitve računskega sodišča so skrb vzbujajoče, zato so nujna pojasnila župana in resna razprava na mestnem svetu,” je povedal na današnji novinarski konferenci Stojan Auer v Mariboru. Na mariborski občini pa ocenjujejo, da je poziv LPR preuranjen.

Župan Andrej Fištravec je v sporočilu za javnost obljubil, da bdo poročilo računskega sodišča obravnavali na naslednji seji. Med drugim je zapisal: „Revizijsko poročilo obravnavamo vsi na mariborski občini z vso resnostjo in bomo v zahtevanem zakonskem roku pripravili odzivno poročilo ter vse ostale ukrepe, ki so potrebni za zagotovitev poslovanja skladno z mnenjem.“

LPR situacijo v mestu ocenjujo kot slabo, zato so pozvali k odstopu. “Stanje je izredno resno in mestni svetniki moramo prevzeti svojo odgovornost, zato je prav, da sočasno z županom odstopi tudi mestni svet,” je dejal Auer. K temu pa je mestna svetnica iz LPR Lidija Divjak Mirnik dodala: “Gospod, ki ne zmore opravljati svojega dela, naj odide. “ Ter dodala, da so že pripravili osnutek odstopne izjave po vzoru prejšnjega župana Franca Kanglerja, ki jo mora Fištravec le še podpisati. “Fištravec je mestu povzročil še večjo škodo kot Kangler,” je prepričana.

Župan je pisno odgovoril, da bo mestnemu svetu predložil poročilo računskega sodišča, ko bo pripravljeno ustrezno gradivo. Na seji naj bi obravnavali tudi osnutek odzivnega poročila, za pripravo katerega bo v kratkem” imenoval strokovno skupino. “Revizijsko poročilo obravnavamo vsi na mariborski občini z vso resnostjo in bomo v zahtevanem zakonskem roku pripravili odzivno poročilo ter vse ostale ukrepe, ki so potrebni za zagotovitev poslovanja skladno z mnenjem,” je zapisal.

Kaj o tem menijo mestni svetniki, smo danes preverili pri njih.

Andrej Trobentar iz svetniške skupine Aktivni Maribor pravi “če je to rešitev, potem jaz osebno s tem nimam problema.“ Iz svetniške skupine Liste Andreja Fištravca je Saša Pelko dejal, da za zahtevo poziva svetnikov LPR – ja, ne vidi pravega razloga. “Kaj ima s tem vesm skupaj mestni svet in kaj ima s tem vsem skupaj župan? Mi smo v Mariboru že navajeni, da Auer oz. njegova stranka LPR redno poziva župana k odstopu in vsi vemo, da se bo to dogajalo vse do volitev, ko se bo to tudi razkrilo, koga bo za županskega kandidata predlagal Auer in kakšno podporo mu bodo odmerili. Auerju so to volivci sporočili že leta 2014 s 6,04 odstotki.” “V kolikor bo župan odstopil, potem tudi to pride v poštev,“ pa je po telefonu povedal Milan Mikl iz Nove ljudske stranke.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...