1:06, petek, 27.09.2024
Maribor

Mariborski kardiologi začeli uporabljati novi angiograf

Zdravniki na oddelku za kardiologijo in angiologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so danes začeli uporabljati novi angiograf, kar je za bolnike veliko olajšanje, saj se je stari nenehno kvaril. Kot je povedal predstojnik oddelka Franjo Naji, ga z današnjim dnem uporabljajo za vse posege, tudi urgentne.

UKC MB

Novo napravo, ki so jo dobili po dolgotrajnem postopku javnega naročanja, so poskusno uporabljali prejšnji teden, danes pa so na njej začeli z rednim delom. Celotna investicija za nabavo angiografa in izgradnjo prizidka, v katerem je ta nameščen, je po poročanju časnika Večer stala 2,73 milijona evrov.

Prejšnji angiograf, s katerim so imeli zaradi nenehnih okvar številne težave, je maja dokončno odpovedal. Začasno so težavo reševali s prestavitvijo dejavnosti na oddelek za radiologijo, kjer imajo dve podobni aparaturi. Hkrati so v UKC Maribor najeli mobilni angiograf, ki ga uporabljajo še naprej za manj zahtevne preiskave.

Nabava nove naprave ne pomeni, da se bodo čakalne dobe na tem oddelku kmalu skrajšale, saj bi za to potrebovali še eno takšno napravo. “Zdaj smo na stanju izpred treh let, ko se stari angiograf še ni kvaril,” je pojasnil Naji. “Dokončna rešitev bo šele, ko dobimo še en takšen aparat,” je dodal.

Po njegovih ocenah lahko na še eno novo napravo računajo prihodnje leto, saj so z ministrstva za zdravje že dobili zagotovilo, da bi bilo naročilo lahko izvedeno v okviru proračuna za leto 2017.

Na ministrstvu po poročanju Večera čakajo na investicijsko dokumentacijo, postopek pa bi utegnil steči kmalu. Ker je tudi nov prostor za drugi aparat že zgrajen, kardiologi upajo, da ta postopek ne bo tako dolgotrajen kot prejšnji. Z javnimi naročili za nabavo aparata in izgradnjo prostorov se je namreč močno zapletalo, dvakrat so razpis ponavljali, kar je zavleklo tudi začetek gradnje, investicija pa se je podražila, še piše Večer.

Vir: STA

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...