16:04, sob, 27. Jul

ODKRITO: Vladimir Rukavina





Vladamir Rukavina – direktor Narodnega doma Maribor in Festivala Lent je v intervjuju za naš portal med drugim razkril kako je nastal Folkart, ter tudi kdaj in kako je dobil vzdevek Gogo.

Koliko od 1 do 10 imate radi Maribor?

Včasih ga je že težko imeti rad, ampak ostaja 10ka.

Po čem je po Vašem mnenju Maribor najbolj prepoznaven? Kaj je tisto, kar to mesto odlikuje, ga dela drugačnega od ostalih?

To, kar je že dokazal – da, ko postane prehudo, se upremo, žal pa tudi prej kot drugi padamo v letargijo. Nekaj mediteranskega je v tem.

Kateri del mesta imate najraje in zakaj?

Staro mestno jedro, ker postavlja nebroj ugank, skriva ogromno skrivnosti ter nudi nebroj možnosti za kreativnost in razvoj, tudi zato, ker je začeta, pa nikoli dokončana zgodba.

Vladimir Rukavina - Direktor Narodnega doma Maribor in Festivala Lent
Vladimir Rukavina – Direktor Narodnega doma Maribor in Festivala Lent

Kako, zakaj, kje in od koga ste dobili vzdevek Gogo?

Od svojih staršev, ko sem bil majhen, sem želel, da me dvignejo v naročje, nisem še prav govoril, želel sem gor, gor, bolj slabo povedal, pa sem ostal Gogo.

Festival Lent je za Vas nekoč pomenil najmanj 16 neprespanih dni in noči … Kaj pomeni zdaj, ko odštevate do pričetka precej krajšega festivala?

Letom primerno 🙂 No, pa tudi drugače nas je ta kriza prisilila, da smo prišli do mogoče optimalnega časovnega okvirja za izvedbo festivala.

Ali je letošnji krajši festival izhod v sili ali posledica tako imenovane finančne podhranjenosti, o kateri smo precej poročali in slišali v zadnjih poletjih?

Eno in drugo, predvsem pa pot k festivalu prihodnje leto, kot si ga želimo, ponovno s plavajočim odrom kot veduto, ki jo vsi pogrešamo, skozi 9 dni intenzivnega dogajanja, o čemer že potekajo zelo pozitivni dogovori z ustanoviteljem.

Festival Lent je postal resnično stalnica in eden najprepoznavnejših blagovnih znamk ne samo Maribora, temveč celotne Slovenije. Katero leto je bil festival po Vašem mnenju najboljši oziroma je resnično zasijal v vsej svoji veličini?

Vsekakor v letu 2012, ko smo pa, žal, zapravili priložnost, da bi ga boljše spromovirali pri naših sosedih.

Vladimir Rukavina - Gogo (FOTO: STA)
Vladimir Rukavina – Gogo (FOTO: STA)

Katere prireditve oziroma odre Vi osebno najraje obiščete v sklopu festivala?

Vse prireditve in vsi odri so mi ljubi, ne pomnim pa, da sem bil na eni od začetka do konca predstave, sem zmeraj bolj leteč.

Vemo, da je Festival Lent nastal iz Folkarta, niste pa še potrdili ali ovrgli domneve, da je Folkart nastal iz Vaše osebne želje oziroma povezave s plesom v folklornih skupinah – drži?

Vsekakor je nastanek Folkarta povezan z našim plesom pri AFS Študent, s katero smo prepotovali dobršen del sveta in se imeli fajn. No, potem smo končali šolanje in si zaželeli, da takšna druženja, kot smo jih videli in bili deležni drugod po svetu, prinesemo v Maribor. In je nastal Folkart.

Kako ocenjujete stanje kulture v mestu – ali držijo vse tiste „ulične govorice“, da domačih umetnikov doma ne znajo (znamo) ceniti, ter da se od kulture ne da živeti?

„Nemo propheta in patria sua“ – to je star latinski pregovor in še kako drži. Se pa od kulture da živeti zelo težko, ker je, žal, marsikdaj prva na jeziku in zadnja pri koritu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.