21:15, sobota, 28.09.2024
Maribor

V Lenartu bodo dobili novo čistilno napravo

|

Včeraj sta župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger in Branko Potočnik direktor podjetja CID – ČISTILNE NAPRAVE d.o.o. iz Kopra podpisala gradbeno pogodbo za rekonstrukcijo čistilne naprave Voličina.

Znanstveniki ugotovili, kakšen objem je najboljši

Japonski znanstveniki so tudi znanstveno ugotovili, kakšen je najboljši in najbolj pravi objem. Največ ugodja ponudi tak objem, ki ni ne premlačen ne pretrd in ki pride od starša. To nekako splošno znano resnico so potrdili na odzivu dojenčkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Je bolje kuhati na plin ali elektriko?

|

Prostostoječe štedilnike so danes skoraj povsem izrinile kuhalne plošče, ki jih vgrajujemo v delovne pulte. Ko razmišljamo o nakupu kuhalne plošče, je prva odločitev vir energije – plin ali elektrika. Vsako izmed kuhališč ima določene prednosti in slabosti, ki so za posameznika bolj ali manj pomembne, poroča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Od 15. junija na športnih prireditvah spet prisotni gledalci

Vlada je na današnji seji izdala odlok o prenehanju veljavnosti odloka o začasnih pogojih za opravljanje športne dejavnosti. S tem bo od 15. junija naprej spet možno organizirati mednarodna športna tekmovanja, na športnih prireditvah pa bodo lahko ob priporočilih Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) spet prisotni tudi gledalci.

Na sodišču znova o izgonu Eritrejca, obsojenega za poskus uboja

Višje sodišče v Mariboru se je danes že drugič soočilo s pritožbo obrambe na del sodbe za Eritrejca Andhoma Musseja za poskus uboja rojaka, ki predvideva njegov izgon iz države. Zagovornik obdolženega vztraja, da se ta stranska kazen odpravi, ker ni izpolnjenih pogojev zanjo.

Sreda minila brez okužb z novim koronavirusom

|

V sredo so v Sloveniji opravili 758 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitiven ni bil noben, je razvidno iz podatkov na spletni strani vlade. Prav tako v sredo ni umrl noben bolnik s covidom-19, jih pa v bolnišnici ostaja šest, od tega noben na oddelku za intenzivno terapijo.

V času epidemije gostincem rekordno padel prihodek

Epidemija covida-19 je močno prizadela gostinstvo, izpostavlja statistični urad. Marca je prihodek upadel za 50 odstotkov, kazalnik povpraševanja pa se je tako v nastanitvenih obratih kot v dejavnosti strežbe jedi in pijač maja spustil na najnižjo raven, odkar urad meri podatke, to je od aprila 2002. Bistveno se je poslabšal tudi kazalnik zaupanja.

Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah je letos podprlo kar 18 partnerjev

||

Novembra bo znova potekal Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah, katerega namen je o tej problematiki ozavestiti čim širšo javnost. Javno podporo tej iniciativi je v Sloveniji letos izrazilo 18 partnerjev. Kot so poudarili ob današnjem podpisu sporazuma o sodelovanju, gre za problematiko, ki se tiče celotne družbe in zato zahteva usklajen odziv.