05:10, tor, 30. Apr

FOTO: Huda ura na Muti in v Vuzenici





Močnejša nevihta se je včeraj razbesnela na območju Vuzenice in Mute, kjer so hudourniki in potoki poplavljali, plaz pa je zaprl koroško progo. Razmere so se umirile, na Koroškem pa gasilci na terenu pomagajo občanom pri odpravljanju posledic.

 

Vir: Facebook stran Mirko Mošner
Vir: Facebook stran Mirko Mošner

Močnejša nevihtna celica je nastala na Koroškem, na območju Dravograda, Vuzenice in Mute, kjer je bilo včerajšnje divjanje narave najhujše. Poleg silovitega naliva se je pojavila tudi toča, narasli so hudourniki. Župan Občine Muta Mirko Vošner je včeraj na svoji Facebook strani zapisal: “Danes popoldan smo imeli na Muti eno najhujših neurij z močnimi nalivi. Še posebej se je vreme zneslo nad Sv. Primožem in Sp. Muto. Gasilci, štab civilne zaščite, upravljalci gradbene mehanizacije, koncesionar za vzdrževanje cest, številni prostovoljci, sosedje, predvsem pa lastniki domov in zemljišč, so danes pokazala svojo srčnost pri obvladovanju posledic ujme, predvsem pa pri odpravljanju današnjih posledic. Jutri zjutraj sklicujem izredno sejo štab CZ, kjer bomo ocenili današnje razmere, predvsem pa sprejeli nujne ukrepe za sanacijo škode ob neurju. Vsekakor pa moram na tem mestu zapisati tudi mojo subjektivno oceno glede dodatnih vzrokov za veliko materialno škodo in sicer, da se je v preteklih desetletjih na nekaterih mestih NEDOPUSTNO POSEGALO V NEKATERE DELE HUDOURNIŠKIH VODOTOKOV, ki so pokazali svoje zobe ob nenadnih in kratkotrajnih močnih padavinah.”  Ob tem je dodal, da nastala ogromna škoda.Ocenjujem, da je nastalo na desetine tisočev EUR škode sami lokalni skupnosti, ob tem, da pri tem ne upoštevamo škode pri fizičnih osebah, ki bo zagotovo tudi zelo velika,” je zapisal na FB strani Vošner. 

Portal Neurje.si je poročal, da je na območju Mute padlo več kot 100 milimetrov padavin v zelo kratkem času, zato so hudourniki in potoki poplavljali. Iz SŽ so prek Twitterja objavili, da je zaradi plazu do nadaljnjega zaprta koroška proga, s Centra za obveščanje RS (Cors) pa so sporočili, da je zaradi plazu zaprta tudi regionalna cesta Vuzenica-Vuhred.

Regijski poveljnik Civilne zaščite Alan Matijevič je povedal, da so gasilci na terenu in delajo po najboljših močeh, da bi občanom pomagali pri odpravi posledic neurja. Veliko je po njegovih besedah poplavljenih kleti, nekaj je tudi še drugih plazov, ki ogrožajo objekte.

 

Vreme danes

Danes bo dopoldne deloma sončno, popoldne pa bo spet nastalo nekaj ploh in neviht. Jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Goriškem in ob morju okoli 22 stopinj Celzija, najvišje dnevne od 22 do 28, na Primorskem okoli 30 stopinj Celzija.
Vir: STA

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.