05:18, tor, 30. Apr

FOTO in VIDEO: Drava poplavlja kmetijske površine, ljudje hočejo rešitev





Potem, ko je prejšnji teden reka Drava prestopila svoje bregove že pri manjših pretokih in poplavila kmetijske površine od Maribora pa vse do Ptuja in naprej, je Civilna iniciativa Poplave ob reki Dravi sklicala nujen sestanek delovne skupine za to problematiko. Napovedali so tudi sestanek na kmetijskem ministrstvu v Ljubljani za 5. december, na katerem bodo zahtevali ukrepanje. Po današnjem ogledu terena pa so še bolj prepričani, da bosta država in kmetijsko ministrstvo morala postati bolj odgovorna pri čiščenju struge Drave, s katerim bi lahko preprečili marsikatero poplavo.  Tudi zaradi tega, ker na današnjem ogledu sploh ni bilo predstavnikov države v tej  skupini, saj je prišel le predstavnik s kmetijskega ministrstva, ki sicer ni njen član.

Andrej Rebernišek iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj je po današnjem ogledu terena poudaril, da morajo žal spet poročati o poplavni ogroženosti kmetijskih površin vzdolž reke Drave. Po prvih klicih nedavnih poplav iz prejšnjega tedna so namreč šli takoj na teren in ugotavljali veliko škodo. Ogroženih je 2.500 hektarjev njivskih površin v tem predelu.

Darko Dobnik, eden od predsedujočih v Civilni iniciativi Poplave ob reki Dravi, je povedal, da iniciativa deluje eno leto in vključuje približno 200 članov ter da so zdaj pritisnili in izsilili sestanek v Ljubljani, sklican za 5 decembra 2019 na ministrstvu za kmetijstvo, ker imajo dovolj, da vlada in drugi odgovorni naredijo premalo za preprečitev poplav. Sploh zaradi tega, ker Drava letos poplavlja že pri zelo nizkih pretokih, ker je njena struga neočiščena. Tako se ne razliva samo v staro strugo, ampak nastajajo novi kanali, hkrati pa poplavlja rodovitna polja in jih degradira. Če bi očistili strugo, bi bil problem poplavljanja precej zma njšan ali odpravljen:

Na težave pa opozarja tudi Matjaž Ekart iz Starš, kjer je prejšnji teden nastala velika škoda po poplavah prav na kmetijskih površinah. V Staršah se je namreč reka Drava v nekaj letih tako spremenila, da je stara struga tako zamuljena, da Drava prestopa bregove že pri manjših pretokih. Opozoril je, da bi se lahko celo zgodilo, da bi Drava imela novo strugo med Mariborom in Ptujem, če se ne bo ukrepalo in očistilo sedanje struge.

Na težave opozarja tudi Mitja Horvat, župan Dupleka. Sklep in zaključek današnjega delovnega sestanka, na katerem si je del delovne skupine danes ogledal poplavljen teren z uničenimi kmetijskimi površinami vzdolž reke Drave, da je problematika poplavljanja in nevzdrževanja reke Drave velika in da je treba na državnem nivoju ukrepati.

Nekaj fotografij uničenih polj in ogroženega področja:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.