13:24, pon, 26. Avg

NIJZ svetuje: Prekrijte vozičk s tetra plenico pred vstopom v prostore zdravstvenih ustanov





Vladni odlok, ki določa obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih, ni opredelil izjeme za določene starostne skupine (npr. dojenčke in otroke).

FOTO: Pixabay

Včeraj je na družbenem omrežju Facebook zaokrožila fotografija, kjer Vlada RS svetuje, da ker dojenčki, ne morejo nositi obrazne maske, voziček starši pokrijejo s tetra plenico. Ker stroka takšno vedenje močno odsvetuje, smo se z vprašanji, če obvestilo, ki ga lahko vidite spodaj res drži, obrnili na Vlado RS.

Pojasnili so, da NIJZ posebnih priporočil glede nošenja mask pri otrocih ni pripravil, ampak je v zvezi s nošenjem mask pripravil le priporočila ambulantam za cepljenje v času pandemije COVID-19. Tu je navedeno, da naj si pacienti pred vstopom v stavbo, kjer izvajajo cepljenje, nadenejo zaščitno masko za enkratno uporabo, pri dojenčkih pa se voziček prekrije s tetra plenico, saj je nošenje maske pri tako majhnem otroku težko izvedljivo.

Omenjena priporočila veljajo za prostore znotraj zdravstvenih ustanov, kjer se tudi pričakuje, da gre za kratkotrajen “obisk” in z manjšim številom ljudi. Pomembno je, da se ta priporočila smiselno uporabljajo, jih pa ni mogoče prenesti na vse situacije. NIJZ pa svetuje, da se starši, če je le mogoče, v zaprte (javne prostore, kot so nakupovalni centri) odpravijo sami, brez majhnih otrok, saj je tveganja za okužbe večje v zaprtih prostorih, kjer je večje število ljudi.

Nasveti stroke so sicer, da otroškega vozička nikoli ne prekrivajte s tetra plenico, če ga želite res zavarovati pred sončnimi žarki pa uporabite senčnik. Na Veva spletni šoli za starše poudarjajo: “Danes smo zasledili izjemno škodljivo priporočilo Vlada Republike Slovenije, zato odgovorne javno pozivamo, da to priporočilo nemudoma umaknejo in javno prekličejo, oseba, ki je to napisala, pa odstopi s svojega položaja! Starši, v vročem vremenu nikar ne pokrivajte vozička s pleničko, saj je takšno ravnanje lahko za dojenčka zelo nevarno! Še posebej tega ne počnite v javnem prometu, kjer je kvaliteta zraka še slabša! S tem ko voziček prekrijemo, namreč zrak ne kroži več in brez ustrezne cirkulacije zraka postane v vozičku skoraj tako vroče kot v zaprtem avtomobilu na soncu. Za otroka je to lahko tudi smrtno nevarno!”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.