23:39, pon, 26. Avg

WHO opozarja: V Aziji koronavirus širijo mladi z blagimi simptomi





V azijsko-tihomorski regiji se novi koronavirus pospešeno širi predvsem zaradi mladih, ki se zaradi zelo blagih simptomov niti ne zavedajo okužbe, so danes posvarili v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). To pa predstavlja precejšnje tveganje za starejše in druge iz ranljivih skupin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

FOTO: Pixabay.si/Slika je simbolična

Ker je veliko mladih asimptomatskih ali imajo blage simptome covida-19, nehote širijo virus naprej, je posvaril direktor regionalne pisarne WHO Takeshi Kasai. Po njegovih besedah to predstavlja tveganje, da se bodo z novim koronavirusom okužili tudi starejši, bolni v dolgotrajni oskrbi in ljudje, ki živijo na gosto naseljenih urbanih območjih.

Pozval je k okrepitvi naporov za zaustavitev širjenja koronavirusa in da se prepreči, da bi dosegel najbolj ranljive.

V azijsko-tihomorski regiji so doslej potrdili več kot 400.000 okužb z novim koronavirusom in skoraj 9300 smrti. WHO je opozoril, da so v regiji več kot polovico primerov okužbe potrdili pri osebah, ki so mlajše od 40 let.

Kasai je še opozoril, da imajo države v regiji sedaj drugačno taktiko zamejitve izbruha, da to ne vpliva preveč na gospodarstvo. Tako že skoraj zaznajo izbruhe in se na njih odzovejo hitreje z bolj specifičnimi ukrepi. V WHO so še opazili, da je v večini držav postalo nošenje mask, ohranjanje fizične razdalje in higiena rok del vsakdanjika. Kasai ob tem priznava, da so ljudje verjetno naveličani tega, a jih spodbuja, naj vztrajajo.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.