05:35, ned, 19. Maj

“Vodstvo občine ne deluje transparentno, raje manipulira in ukrivlja resnico po županjini podobi”





V ZA Združena Akcija opozarjajo na manipulacije in zavajanje s strani županje Urške Repolusk, saj kot pojasnjujejo je sama sebi kontradiktorna.

Iz Občine Ruše so včeraj sporočili, da bi radi širšo javnost obvestili, da KPK potrdila, da županja Občine Ruše Urška Repolusk ni ravnala koruptivno. V ZA Združena Akcija so se na navedbe županje odzvali, saj: “Prisiljeni smo se oglasiti na zapis županjine PR službe v povezavi z lažmi in manipulacijami, ki jih objavljate na uradnem profilu Občine Ruše in spletni strani občine , katera ni namenjena za politično diskreditiranje opozicije temveč je namenjena objektivnemu informiranju o delu ali nedelu županje ter pomembnih dogodkih za občane.”

Občina trdi da je bila prijava podana po seji, dokument dokazuje drugače

V sporočilu za medije so v ZA Združena Akcija zapisali: “Zaradi “serijskega” laganja, izkrivljanja resnice in večkratnega načrtnega javnega blatenja naše liste z izključnim namenom diskreditacije v očeh javnosti, smo ogorčeni in zato primorani podati naslednja pojasnila. V objavljeni izjavi za javnost lahko nepozornemu bralcu uide pomembno dejstvo, ki so ga zapisali, da so Svetniške skupine ZA Združena Akcija (svetniki Darko Knez, Peter Juhart, Barbara Jert, Petra Mušič), NLVP (svetnica Silva Belčič) in DESUS (svetnica Marjanka Kotnik Poropat) so po navedeni seji (seja je bila 18.06.2020) podale prijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) zoper vodstvo Občine Ruše, zaradi domnevnih nepravilnosti pri izvajanju postopkov v zvezi z opravljanjem institucionalnega varstva in projekta izgradnje doma starostnikov na območju občine Ruše.”

Kot še pojasnjujejo so dejstva drugačna. Prijava na KPK je bila podana dan pred sejo občinskega sveta Občine Ruše –  17.06.2020 (kar je razvidno tudi iz dokumenta, ki ga je občina svoji izjavi za javnosti tudi sama priložila, priložen je na dnu tega članka.) Zanje je bil sporen predlog sklepa, o podpori SeneCuri, saj kot pojasnjujejo je bil popolnoma nesprejemljiv in je izkazoval veliko mero koruptivnosti in preferiranje zgolj in samo enega ponudnika – podjetja SeneCura, kar je razvidno iz gradiva za 10. redno sejo občinskega sveta Občine Ruše.

S K L E P

1. člen

Občinski svet Občine Ruše se strinja z namero ponudnika SeneCura za opravljanje dejavnosti storitve institucionalnega varstva starejših v Občini Ruše.

2. člen

Občinski svet Občine Ruše pooblašča županjo Občine Ruše za podpis izjave občine, da se strinja z namero ponudnika SeneCura. za opravljanje institucionalnega varstva na obrazcu, ki bo del razpisne dokumentacije javnega razpisa za podelitev koncesije za opravljanje storitev institucionalnega varstva v domovih za starejše.

Na seji je svetnik Darko Knez v razpravi seznanil občinski sveta Občine Ruše in županjo, da je bila podana prijava na KPK in računsko sodišče še pred glasovanjem o predlaganih sklepih. Kot v ZA Združeni Akciji pojasnjuje v svojem sporočilu za medije, je tudi županja z ekipo na seji predrugačila in spremenila sklep s spremenjeno vsebino in z bistveno razliko, ki govori o tem, da občinski svet Občine Ruše od zdaj naprej vabi vse potencialne ponudnike in da bo županja prispevala vsem potencialnim kandidatom svoj podpis pod prijavo na razpis za pridobitev koncesije in ne samo podjetju SeneCura. Zapisnika 10. redne seje sicer še vedno ni na spletni strani občine Ruše, čeprav je od seje že več kot dva meseca.

“Županja bi se lahko zahvalila svetnikom občinskega sveta Občine Ruše”

KPK je po 10. redni seji pregledala sprejete in spremenjene sklepe občinskega sveta Občine Ruše, ki pa so bili vsebinsko bistveno drugačni od sprva predlaganih in pripravljenih za potrditev. Za razliko od predlaganih namreč ti niso več preferirali enega ponudnika, ampak so vrata odprli vsem. V ZA Združena Akcija zato povedo: “Kot se je tudi tokrat izkazalo, vodstvo občine ne deluje transparentno, raje manipulira in ukrivlja resnico po županjini podobi. Gospa županja bi se lahko v tem primeru zahvalila svetnikom občinskega sveta Občine Ruše, ki jih raje javno blati, da se je izognila postopku pred KPK in seveda drugačnim zaključkom.”

Kot še dodatno pojasnjujejo so svetniki ZA-ja v občinskem svetu in vseh njegovih organih vedno pripravljeni upoštevati tudi mnenja in argumente drugih, če prispevajo k razvoju kraja: “Svoje funkcije v »lokalni oblasti« si pač ne predstavljamo kot odprti lov na privilegije, službe, sejnine, pozicije, zaslužke ipd. Niti zaradi lastnih koristi nismo in ne bomo glasovalni stroj ali otopeli kimavci. Dolžnost in odgovornost čutimo edino le do naših volivcev in vseh občanov. Naš edini namen in cilj je bil in je še vedno, spremeniti zadeve na bolje. Tudi zamer do nikogar ne gojimo. Resno smo pripravljeni sodelovati s komerkoli, ki ima pobude, ideje, rešitve, projekte, voljo in energijo …”

Spodaj objavljamo celotno izjavo za javnost Občine Ruše:

“Na zadnji seji Občinskega sveta Občine Ruše, ki je potekala 18. 6. 2020, je bila obravnavana podpora kandidatom za pridobitev koncesije za izvajanje institucionalnega varstva za starejše na območju občine Ruše.

Svetniške skupine ZA Združena Akcija (svetniki Darko Knez, Peter Juhart, Barbara Jert, Petra Mušič), NLVP (svetnica Silva Belčič) in DESUS (svetnica Marjanka Kotnik Poropat) so po navedeni seji podale prijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) zoper vodstvo Občine Ruše, zaradi domnevnih nepravilnosti pri izvajanju postopkov v zvezi z opravljanjem institucionalnega varstva in projekta izgradnje doma starostnikov na območju občine Ruše.

Po posredovani dokumentaciji s strani Občine Ruše, je KPK že 26. junija 2020, sprejela sklep, da se prijava ne sprejme v obravnavo, saj je bilo na podlagi predhodnega preizkusa prijave ugotovljeno, da navedbe iz prijave ne dajejo podlage za resen sum kršitve iz pristojnosti komisije. S tem je bil postopek pred KPK zaključen.

Vodstvo Občine Ruše in županjo vodi izključno interes izgradnje doma starejših občanov v občini Ruše. Zato je nerazumno ravnanje svetniških skupin, ki po več kot dvajsetih letih obljub z nekonstruktivnimi ravnanji ovirajo postopke, ki bi pripeljali do cilja v skupno dobro naše skupnosti.”

 

Dokument KPK je Občina Ruše, kot stranka v postopku, pridobila 27. 8. 2020 in si ga lahko ogledate na spodnji fotografiji, kjer je tudi razvidno, da je bila podana prijava KPK 17. junija in ne 18. junija po seji, kot pravijo na Občini Ruše.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.