15:23, pet, 30. Avg

Štipendije Mestne občine Maribor bo letos prejemalo več kot 50 nadarjenih dijakov in študentov





Zaključila sta se javna razpisa za štipendiranje nadarjenih dijakov in študentov ter za štipendiranje dijakov srednjega poklicnega izobraževanja za šolsko oziroma študijsko leto 2020/2021.

Sprejem Erasmus študentov v Mariboru. Vir: Facebook, Univerza v Mariboru

Štipendijo Mestne občine Maribor (MOM) bo v šolskem letu 2020/2021 prejemalo 29 dijakov in 24 študentov s stalnim bivališčem v MOM. Dijaki bodo prejemali štipendijo v
višini 130 evrov na mesec, študenti, ki študirajo v Sloveniji, 190 evrov, tisti, ki študirajo v tujini, pa 250 evrov. V občinskem proračunu 2020 sta za podelitev štipendij predvidena 102 tisoč evra, enak znesek pa je predviden tudi za proračun 2021 (ta še ni sprejet).

Za to šolsko leto so tako v okviru dveh razpisov, na katera je prispelo skupno 132 vlog, podelili:

– 26 štipendij nadarjenim dijakom,
– 3 štipendije dijakom srednjega poklicnega izobraževanja,
– 17 štipendij študentom, ki študirajo v Slovenij, in
– 7 štipendij študentom, ki študirajo v tujini.

Rok za prijavo se je za dijake iztekel 15. septembra in za študente 15. oktobra. Na osnovi Pravilnika o štipendiranju nadarjenih dijakov in študentov so do štipendije upravičene osebe s statusom dijaka od vključno drugega letnika in osebe s statusom študenta dodiplomskega študija od vključno drugega letnika do začetka absolventskega staža ter osebe s statusom študenta podiplomskega magistrskega študija od prvega letnika dalje do začetka absolventskega staža. Izpolnjevati morajo tudi pogoje, kot so slovensko državljanstvo, stalno prebivališče v MOM, povprečna zaključna ocena najmanj 4 za dijake oziroma 8 za študente in izjemni dosežki v preteklem šolskem/študijskem letu. Občinske štipendije ne more prejemati dijak oziroma študent, ki že prejema katero drugo štipendijo.

Mestna občina Maribor nadarjene dijake in študente ter dijake, ki se šolajo v programih srednjega poklicnega izobraževanja, štipendira že od leta 2002/2003. V zadnjih letih so se razpoložljiva sredstva za štipendije zviševala: v letih 2017 in 2018 je bilo v proračunu predvidenih 80.000 evrov, v letu 2019 pa 100 tisoč evrov. Zvišalo se je tudi število izplačanih štipendij: s 35 v šolskem oziroma študijskem letu 2017 na 53 v letošnjem letu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.