13:26, petek, 27.09.2024
Maribor

Pred začetkom sezone gripe svetujejo cepljenje

FOTO: Pixabay.com/Slika je simbolična

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pred začetkom sezone gripe svetujejo cepljenje proti tej bolezni. Cepivo bodo cepilnim centrom dostavili ta teden, cepljenje pa bo tudi letos brezplačno za vse, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje.

Cepljenje se izvaja pri izbranih osebnih zdravnikih in območnih enotah NIJZ.

Gripa pri zdravih mladih običajno poteka kot vročinsko stanje z respiratornimi simptomi in bolečinami v mišicah in sklepih, medtem ko lahko pri kroničnih bolnikih, starejših in drugih ranljivih skupinah poteka s težjimi zapleti. Cepljenje je priporočljivo za vse, še posebej pa za kronične bolnike, starejše, majhne otroke, nosečnice in osebe z izjemno povečano telesno težo.

Posebno priporočilo velja za zdravstvene delavce in druge, ki so pri delu izpostavljeni okužbi ali lahko okužbo prenašajo na druge. V sezoni 2024/2025 bo na voljo cepivo s štirimi antigeni virusov gripe, ki jih predvideva WHO.

NIJZ priporoča tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam za starejše in kronične bolnike, saj je to cepljenje za osebe, stare 65 let in več, financirano iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...