07:27, sob, 31. Avg

Dvorec Štatenberg zapuščata grof in grofica





Tanja Šubelj in Florjan Sušnik odhajata z dvorca Štatenberg, poroča portal novice.si.

Grof in grofica Štatenberška sta v baročni dvorec Štatenberg pri Makolah prišla leta 2015, takrat sta ga po dolgih letih samevanja obudila k življenju z razstavnimi zbirkami in drugimi vsebinami. A po poročanju portala novice.si, v tem času naj ne bi našla skupnega jezika z lokalno skupnostjo, zato sta se zdaj odločila, da odideta, sklenila sta novo najemno pogodbo v drugem gradu na Gorenjskem.

Za omenjen portal je Tanja Šubelj na kratko pojasnila: “Gre za nasprotje interesov in pač pride do tega. Z nekaterimi ljudmi ne moreva sodelovati in sva si poiskala to možnost drugje.”

Poskušali bodo najti interesente 

Dvorec Štatenberg je sicer že od leta 1989 v lasti podjetja Impol iz Slovenske Bistrice. Vladimir Leskovar, direktor Impolove družbe Štatenberg je za novice.si pojasnil: “Florjan Sušnik in Tanja Šubelj lahko s svojimi sredstvi naredita, kar želita, in ker sta v Preddvoru našla ugodno pogodbo, ju razumem, da sta se tako odločila, saj je to blizu njunega doma.” Doda še, da bodo Impolu tudi v prihodnje poskušali najti različne interesente in jih vključevati v dvorec, a da ne pričakujejo nek dobiček, toda tudi izgube jim ne sme povzročati.

Pripravljajo programe in vsebine

Na dvorcu sicer od leta 2011 deluje tudi Gostinstvo dvorec Štatenberg, ki ga vodi samostojni podjetnik Peter Kociper. Le-ta je vodil tudi ustanovo Fundacija za ohranitev dvorca Štatenberg. Peter Kociper za novice.si pove, da bodo grajske sobane napolnili z drugo vsebino: “Letos sta se grof in grofica očitno odločila zgodbo nadaljevati drugje, zato jima želimo obilico uspehov. Pri nas se bo stanje povrnilo v prvotno podobo z originalnim pohištvom, ki je bilo sedaj umaknjeno. Pripravljamo pa tudi nove programe in vsebine, tako da mislimo, da nam ne bo hudega, obiskovalci pa bodo imeli kaj videti in so seveda vedno dobrodošli.”

V dvorcu delujejo tudi drugi, kot so na primer Turistično društvo Štatenberg, Moto klub Grofi Attems ter Društvo vinogradnikov Makole.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.