15:23, tor, 3. Sep

VIDEO: Župan Vidma pravi, da bodo izstopili iz LAS Haloze, ker se ne strinjajo z ocenjevanjem projektov in načinom financiranja





Župan občine Videm Branko Marinič je prejšnji teden napovedal, da bodo izstopili iz projekta LAS Haloze, češ da ta delno haloška občina dobi premalo odobrenih projektov in s tem tudi manj financ za projekte. Meni tudi, da bi moral LAS Haloze reorganizirati način odločanja, kdo dobi denar in tudi pripravo javnih pozivov. Predstavnik vodilnega partnerja projekta LAS Haloze Jernej Golc, da oni nimajo vpliva na to, kako se župani odločajo in združujejo projekte. .

Na eni strani je tako videmski župan Branko Marinič, ki opozarja, da bi se morali deležniki projekta, predvsem župani vseh sodelujočih občin usesti in določiti prioritetni vrstni red projektov, ki gredo v realizacijo in financiranje. Zdaj namreč ni zadovoljen z načinom dela in razdeljevanjem denarja za projekte. Med drugim meni, da bi tudi občina Videm, predvsem Haložani, dobili več denarja za razvoj projektov: “Jasno kaže, da je Haložan, in to pristni Haložan, dobil od tega denarja najmanj, da ne rečem nič,” ugotavlja Marinič, ki meni, da bi morali v LAS Haloze spremeniti način odločanja tako pri javnih pozivih, pri aktivnostih in opravilih pa tudi pri sprejemanju projektov in dodeljevanju sredstev.

Na drugi strani pa Jernej Golc, ki predstavlja vodilnega partnerja pri projektu LAS Haloze, PRJ HALO, podeželsko razvojno jedro, je razložil, kako zdaj poteka odločanje od začetka do konca. Pri očitkih župana Vidma pa pravi, da ne gre toliko za odnos med vodilnim partnerjem in člani v sektorju, ampak gre bolj za odnos med župani znotraj javnega sektorja. Pravi, da na sodelovanje raznih občin v posameznih projektih vodilni partner nima vpliva. A da partnerske vloge spodbujajo. Da pa partnerske vloge res dobijo več točk pri ocenjevanju. Sami smo sicer preko kontakta vodilnega partnerja želeli imeti za sogovornika predsednika LAS Haloze, da bi nam on predstavil način odločanja v LAS Haloze in komentiral odločitev župana Vidma, a do njega sploh nismo prišli. Odločili so se namreč, da bo Golc tisti, ki bo odgovarjal na naša vprašanja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.