9:22, sobota, 28.09.2024
Maribor

Za Tima Gajserja odločilna dirka sezone

VIR: AMZS

V soboto in nedeljo bodo oči motošportne javnosti uprte na zadnjo dirko svetovnega prvenstva v motokrosu, na domačih terenih pa bodo na sporedu tri dirke državnega prvenstva, po katerih bomo dobili državne prvake v trialu in speedwayu, predzadnjič letos pa se bodo merili mini cestno hitrostni motociklisti.

Svetovno prvenstvo v motokrosu je letos poskrbelo za zelo zanimivo sezono, ki se bo končala na progi Castilla La Mancha v Cozarju v Španiji. To bo dvajseta preizkušnja motokrosistov v svetovnem prvenstvu v letu 2024, ki bo neposredno odločila, komu bo pripadel naslov svetovnega prvaka v elitni kategoriji MXGP. Tim Gajser je na prejšnji dirki na Kitajskem izgubil rdečo številko vodilnega, ki je zdaj v rokah Jorgeja Prada. Španec ima sedem točk prednost, kar pomeni, da mu teoretično tri druga mesta ob hipotetičnih zmagah Gajserja v treh vožnjah, ki prinašajo točke svetovnega prvenstva (kvalifikacije in še dve vožnji), zadostujejo za osvojitev oziroma obrambo naslova svetovnega prvaka razreda MXGP. Gajser se zaveda, da ga čaka zahtevna dirka, na kateri bo moral resnično vse vožnje odpeljati brez napak, hkrati pa bo potreboval tudi spodrsljaj tekmeca, ki je v prednosti tudi zaradi dejstva, da bo vozil na progi, ki mu je bolj pri srcu in bolj poznana kot Gajserju.

Gajser ve kaj mora storiti 

“Situacija seveda ni idealna, ampak boril sem bom do zadnjega in v vse vožnje vložil zadnje atome moči. Vem, kaj moram storiti in naredil bom vse, da to uresničim. Vem, da ne bo lahko, a takšne dirke so razlog, da se ukvarjam s tem športom. Če mi uspe zmagati v treh vožnjah, vem, da imam zelo dobre možnosti za osvojitev naslova, tako da je to moj edini cilj. Ekipa je letos res trdo delala v najbolj naporni sezoni do sedaj in zdaj imamo le še eno dirko, ki jo resnično želim zaradi ekipe in tudi zase končati na visoki ravni,” je povedal Gajser pred zadnjo dirko svetovnega prvenstva v motokrosu v letu 2024.

Tudi Jan Pancar bo v Španiji na progi, ki se nahaja malce manj kot 250 kilometrov južno od Madrida, imel visoko zastavljen cilj. S petim mestom v drugi vožnji na VN Kitajske in skupno petim mestom na dirki je dosegel najboljši rezultat v karieri. V skupnem seštevku razreda MXGP se lahko s 14. povzpne na 13. mesto, a bo znova moral iz sebe in motorja iztisniti maksimum.

“Vozili bomo na novi progi. Nisem bil še tam, a predvidevam, da bo super. V bistvu nimam težav, če pridem na novo progo. Se znam hitro prilagoditi. Med sezono sem imel nekaj zdravstvenih težav in poškodb, ampak zdaj sem brez njih, kar se vidi po rezultatih. Tekme se veselim in upam, da jo opravim čim boljše,” pa je dobre volje pred potjo v Španijo povedal Pancar, ki ga od končnega 13. mesta razreda MXGP v skupnem seštevku, na katerem je trenutno Pauls Jonass, loči 9 točk.

V Španiji bo vozil tudi Jaka Peklaj, in sicer v konkurenci razreda MX2. Mladi up slovenskega motokrosa bo pilil formo, saj ga z Gajserjem in Pancarjem od 4. do 6. oktobra čaka nastop za slovensko motokros reprezentanco na tradicionalnem in prestižnem Pokalu narodov v motokrosu v Matterley Basinu v Angliji. Peklaj je pred dnevi vozil za mladinsko reprezentanco Slovenije na evropskem pokalu narodov v Romuniji, kjer je z 250 kubičnim motorjem v dveh vožnjah dvakrat zasedel zelo dobro 4. mesto, zato lahko sila samozavestno pričakuje tudi vožnje med vrstniki na mehki španski podlagi.

Prva vožnja dirke za VN Castille La Manche v Španiji v razredu MXGP bo ob 14. uri 15 minut, druga pa se bo začela ob 17. uri in 10 minut. Vožnje razreda MX2 bodo uro prej.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...