19:19, sobota, 28.09.2024
Maribor

Za avtonomijo naših teles – Mariborski feministični protishod

VIR: DOFEM Iskra

V Mariboru je protishod Za avtonomijo naših teles, na katerem se bodo zavzemali za pravice žensk. Namreč istočasno je v Mariboru potekla tudi Pohod za življenje 2024 pod geslom Vsak nerojeni otrok je človek.

Zbrane na protishodu Za avtonomijo naših teles so sporočile: “Danes smo se tukaj zbrale, ker odločno nasprotujemo shodu, ki poskuša ukinitvi našo pravico do splava. Zbrale smo se močne ženske iz mariborskih kolektivov, pogumne posameznice in tovariši, ki z stojijo z nami – z ramo ob rami. S tem protishodom želimo pokazati, da pravica do splava ni stvar debate. To je pravica, ki smo si jo težko priborile, pravica, ki se ji ne bomo odpovedale. Ukinitev pravice do splava je direkten naklep za popredmetenje naših teles. To je pravica, ki je temelj naše svobode in dostojanstva. Naša telesa so naša last. Samo me imamo pravico odločati o njih. Vsaka izmed nas ima pravico do svobodne izbire!

VIR: DOFEM Iskra

S tem protishodom želijo pokazati, da pravica do splava ni stvar debate. To je pravica, za katero so se ženske dolgo in trdno borile, pravica, ki je ne bodo odstopile, pravijo in dodajajo: “Tukaj smo, da povemo jasno in glasno: o naših telesih in naših odločitvah odločamo le me same. Ne bomo dovolile, da kdorkoli posega v naše pravice ali sodi naše odločitve. Naša telesa niso predmet tujih mnenj in predsodkov. Vsaka ženska ima pravico do varnega, dostopnega in zakonitega splava. Pravico do splava morajo spremljati tudi druge reproduktivne pravice; to so dostopna kontracepcija, dostopni ginekološki pregledi, dostopna in javna zdravstvena oskrba. Ko zahtevamo reproduktivne pravice, zahtevamo enako dolg porodniški in starševski dopust za oba starša. Zahtevamo dostopne in kakovostne vrtce! Zahtevamo dostopno pediatrično zdravstveno oskrbo!”

VIR: DOFEM Iskra

»Brez avtonomije naših teles ne moremo govoriti o nikakršni svobodi. Kaj nam bo življenje za vsako ceno, če potem za živo bitje ne moremo poskrbeti? Kaj nam bo ukinitev splava, če rojeni otrok ne bo imel nikakršne nadaljnje oskrbe? In zakaj je otrok vreden več kot življenje ženske – matere, ki je bila v rojstvo prisiljena? Vrednost našega življenja ni v širini naše medenice in ni v plodnosti naših maternic. O naših telesih imamo samo me pravico odločati – danes smo tukaj, ker verjamemo v našo lastno svobodo. Danes smo tukaj za avtonomijo naših teles!«

Pravijo, da gre ta težko pridobljene pravice

“Prav tako odprava te težko priborjene pravice dokazano ne zmanjša števila nezaželenih nosečnosti ali njihovih prekinitev. Ženske, z onemogočenim dostopom do osnovne zdravstvene oskrbe (pod katero sodi tudi opravljanje abortusa), so prisiljene v nevarne, zimprovizirane posege, ki so poleg nenadzorovane kakovosti pogosto tudi ogromen finančni zalogaj. V takšni situaciji se nahaja skoraj polovica žensk na svetu, ki za odločanje o lastnem telesu plačujejo celo z življenji. Zakonsko določena pravica do splava pa ni dovolj. Za naše reproduktivno zdravje potrebujemo vsem dostopne higienske pripomočke, kontracepcijo ter ginekološko oskrbo, ob kvalitetni spolni vzgoji, ki nas bo opremila z razumevanjem in možnostmi odločanja o lastni spolnosti, nas naučila prepoznavati vse vrste nasilja ter spodbujala zdrav odnos do naših teles. Stigmatizacija katerega koli izmed teh aspektov krepi patriarhat in je škodljiva za družbo,” še sporočajo.

“Reproduktivne pravice torej nikakor niso samoumevne in jih moramo vedno znova braniti – odvzem reproduktivnih pravic pomeni odvzem telesne avtonomije! Naj bo jasno, da ne bomo mirno stale in tiho prenašale napadov na nas in naša telesa! Jasno naj bo tudi, da bomo ob vsakem tovrstnem poskusu glasno vstale in se uprle posegom v to, kar smo si same priborile! Ne bomo dovolile, da nam in našim sestram nasilno posegate v telesa! Danes smo tukaj, da se spomnimo vseh žensk, ki so se borile za naše pravice, ter vseh, ki še danes nimajo dostopa do varnega splava,” še sporočijo.

“Tukaj smo, da povemo jasno in glasno: naša telesa niso predmet tujih mnenj in predsodkov! Za svoje reproduktivne pravice se bomo borile, kot tovarišice pred nami! Vsaka ženska mora imeti pravico do varnega, dostopnega in zakonitega splava,” še zaključijo.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...