17:21, nedelja, 29.09.2024
Maribor

FOTO: Trgatev Stare trte uspela, pridelka letos manj, a z visoko vsebnostjo sladkorja

Vrhunec festivala Stare trte je bil 38. praznik trgatve najstarejše trte na svetu, ki se je odvijal v nedeljo, 29. septembra, ob 11. uri pred Najstarejšo trto na Lentu.

Na kulturno-etnografski prireditvi so sodelovali mariborski župan Saša Arsenovič, skrbnik trte Stane Kocutar, Mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer, Vinska kraljica Slovenije Sanja Ferjančič ter vinski vitezi in malečniški brači.

Prvi grozd je simbolično odrezal mag. Jože Protner, ki je bil že leta 1980 vključen v revitalizacijo trte in zasnoval prvo slovesno trgatev leta 1987.

Program so popestrili nastopi Akademske folklorne skupine Študent, pevca Sebastijana Lukovnjaka in skupine Leonart. Pri Najstarejši trti je potekala tudi Tržnica slovenskih dobrot, kjer je kuharski chef Rok Zebec pripravljal malico na prostem.

Kljub letošnji pozebi, ki je prizadela številne vinograde, najstarejša trta ni bila poškodovana, čeprav je obrodila manj kot običajno.

Glavnino trgatve so opravili že 11. septembra, a so del pridelka pustili za praznični dogodek. Letos so pridobili tudi originalno zaprto stekleničko prve polnitve vina iz leta 1987, ki so jo dolgo smatrali za izgubljeno. Steklenička bo prvič javno predstavljena na dogodku VinDel 16. oktobra, kasneje pa predana Muzeju najstarejše trte.

Kocutar je dejal: “Letos je vse drugače. Spomladi smo trepetali, kaj se bo zgodilo, zaradi temperatur. Trta je dobro odreagirala na zanko narave, a pokazala,da bo pridelek povprečen ali skromen. A grozdje je dozorelo neverjetno zgodaj. Odločili smo se, da prehitimo slabo vreme in ose ter opravili trgatev prej. Nekaj smo pustili v dogovoru z osami, ki so nam stale ob strani.” V prihodnje bo zadnjo nedeljo v septembru praznik trgatve, sama trgatev pa bo opravljena prej.

Pridelek obeh potomk je znašal 38 kg z 88 Oe sladkorja, medtem ko je Najstarejša trta obrodila 14 kg z rekordnimi 91 Oe sladkorja. Najnižji pridelek v zadnjih 38 letih je bil leta 2011 s 13 kg, najvišji pa leta 2019 s 107 kg.

Nekaj foto utrinkov
Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...