9:21, sobota, 05.10.2024
Maribor
Maribor
Current weather

FOTO: Modras ugriznil moškega, tako se je končalo …

FOTO: Center za klinično toksikologijo in farmakologijo

Med zadnjim septembrskim vikendom je narava pokazala svojo nepredvidljivo plat, ko je v Iškem vintgarju modras ugriznil plezalca.

Kljub dolgim rokavom plezalčeve jakne je strup zlahka prodrl v kožo in povzročil hude zdravstvene težave

Ugriz strupenjače je sprožil takojšnje bolečine, oteklino ter podkožne krvavitve. Plezalec se je soočil s slabostjo, večkrat bruhal, obenem pa trpel zaradi tekočega in krvavkastega blata. Njegovo zdravstveno stanje se je poslabšalo z znižanjem krvnega tlaka, zaradi česar je prehodno celo izgubil zavest.

“K sreči je po hitrem prevozu v UKC Ljubljana in zdravljenju s protistrupom okreval, njegovo stanje pa se je začelo hitro izboljševati,” so zapisali v Centru  za klinično toksikologijo in farmakologijo.

Ugrizi modrasov, najpogostejših strupenih kač v Sloveniji, niso omejeni zgolj na poletne mesece. Čeprav so v hladnejših obdobjih manj aktivni, se lahko zgodijo tudi jeseni, ko se kače še vedno sončijo na toplih skalah. Plezalci in pohodniki morajo biti še posebej previdni, saj stik z njimi lahko povzroči resne zdravstvene zaplete.

Čeprav so ugrizi modrasov redki, pa ob stiku z njimi nikoli ne smemo podcenjevati tveganj. Pomembno je, da v primeru ugriza čim prej poiščemo zdravniško pomoč, saj je protistrup ključen za hitro in učinkovito zdravljenje.

Za vse, ki radi raziskujete naravo, še posebej v jesenskih mesecih, velja opozorilo: bodite pozorni na svojo okolico, nosite primerno obleko in se izogibajte neposrednemu stiku s kamenjem in podrastjo, kjer se kače najraje zadržujejo.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali zaprtje Starega mostu kakorkoli vpliva na vaše vsakdanje življenje?

Loading ... Loading ...