10:55, tor, 30. Apr

FOTO in VIDEO: Na Muti poudarili pomen barikad, ki so jih pred 30 leti postavili JLA





Sinoči so se ob tetraedru ob glavni cesti med Muto in Vuzenico poklonili spominu na postavljanje barikad ob osamosvojitvi Republike Slovenije in s tem obeležili tudi 30. obletnico od osamosvojitve naše države. Slavnostni govornik je bil major Zvezdan Markovič, ki je predstavil takratne zgodovinske dogodke po vsej Sloveniji, predvsem pa na Koroškem in Muti, kjer so tako kot drugod postavili barikade, da ne bi Jugoslovanska ljudska armada napredovala do mejnih prehodov.

Major Zvezdan Markovič ob spominskem obeležju barikad na Muti

Slovenska stran z več variantami načrta za ustavitev Jugoslovanske ljudske armade

Major mag. Zvezdan Markovič, višji častnik za muzeologijo, je izpostavil velik pomen postavljanje barikad in drugih dejavnosti v okviru priprav in izvedbe osamosvojitvene vojne: “Ko je slovenska stran opredelila v drugi polovici 1990 leta, da je Jugoslovanska ljudska armada tudi lahko eden od možnih agresorjev za slovensko ozemlje, je seveda začela pripravljati v teritorialni obrambi in v širših strukturah – ne smemo pozabiti na strukturo civilne obrambe -, tudi načrte za oviranje komunikacij, pri čemer je bilo mišljeno predvsem ceste povezave pri morebitnem poskusu prodiranja kolon, enot Jugoslovanske ljudske armade. Zato nas ne preseneča, da imamo razne načrte tukaj in seveda izvedenke variante teh načrtov, kot je Kamen, kjer je bilo predvideno, kje bi bile te najugodnejše lokacije, kjer bi se postavile barikade oziroma ovire pri prodiranju teh kolon. In seveda, vsi načrti so nekaj na papirju, nekaj pa v realnem stanju, v posameznih primerih je bilo treba tudi improvizirati, se znajti zelo hitro.” Dejal nam je, da je bilo dobro, da se je s tem pridobilo nekaj operativnega časa, da se je lahko kje drugje postavila neka druga barikada, ki je bila načrtovana, in dodal: “Dejstvo je, da se je pričakovalo reakcijo enot Jugoslovanske ljudske armade in pa tudi zveznih organov, ker so to napovedovali ob razglasitvi samostojnosti Republike Slovenije. In marsikdo je bil presenečen nad intenzivnostjo te reakcije.”

Z nekaterimi barikadami so uspeli zadržati kolone toliko časa, da so lahko postavili tudi nove barikade

“Tukaj, v tej zgodbi,” je spomnil Markovič na dogodke izpred 30 let, “imamo zgodbo enot, ki so spadale ali pod 31. korpus s sedežem poveljstva v Mariboru ali pa s hrvaškega ozemlja, 32. korpus, ki je imel poveljstvo v Varaždinu. In seveda je bilo treba te barikade postavljati na določene točke, kjer se težje preide mimo barikade, kjer je teren tudi tak.” Opomnil je, da so bili tudi taki primeri, ko so posamezne enote zaradi nepoznavanja terena skušale obiti barikado in šla ob sami cesti, a so naletele na močvirnato območje. In tam obstale. Ponekod so vseeno obšle prve barikade, a naletele na naslednje, kjer niso mogle naprej. Spomnil se je tudi na primere, kjer pa so ljudje uničevali barikade. Pa tudi, da je Jugoslovanska ljudska armada izgubila značaj ljudske armade, ampak je postala agresorska armada.

V križišču je bilo “pol Mute in pol Vuzenice”

Na slovesnosti je bil tudi Marjan Kos, ki je bil pred 30 leti prisoten ob postavljanju barikad. Še vedno se spomni postavljanja barikad, kot da bi se zgodilo pred kratkim, je dejal in opisal, kako je bilo. Vedeli so, da se pripravlja nekaj hudega, in ko se je res zgodilo, ko so kolone armade šle na pot, so ljudje tudi samoiniciativno “stopili skupaj”. Dejal je, da je bilo v križišču “pol Mute in pol Vuzenice, res neka enotnost, povezanost, pripravljenost, da koloni preprečimo, da odide dalje.” Omenil je še, da je bilo veliko prerekanja, pogovarjanja z vojaki, ki “sploh niso vedeli, kaj delajo tu. Tudi nekaj Slovencev, ki smo jih hoteli pretihotapiti v gozd, ampak so rekli, a so rekli, da ni pametno, da bi skušali zbežati …” Zaključil je, da je vojaška kolona zelo dolgo obtičala v barikadi, kar pa je Dravograjčanom omogočilo, da so postavili zadnjo barikado.

Obvarovanje samostojne države

Župan Mute Mirko Vošner je poudaril, da so pred leti postavili v spomin na tiste izjemne dogodke obeležje, tetraeder, v spomin in opomin na 27. junij, ko so ljudje, člani teritorialne obrambe, policisti in tudi civilisti za več ur ustavili oboroženo  kolono vojakov. Pomembno je bilo namreč, da kolona ne bi prišla – in tudi res ni – na mejni prehod Holmec. Izpostavil je, da se je takrat branila dva dni stara svobodna Slovenija in tudi odprtost Slovenije s prijateljsko državo Avstrijo.

Brez delitve na leve in desne, ampak za enotnost vseh

Opomnil je, da se zdaj ne bi smeli deliti na leve in na desne, morali bi spoštovati nekajstoletne želje naroda po samostojnosti države. In da bi morali biti zaradi podpore, ki smo jo Slovenci dobili pred 30 leti od drugih držav mnogo bolj hvaležni, čeprav smo v teh letih bili kdaj tudi v krizi. Ob tem pa še upa, da bomo kmalu spet enotni, tudi ker prihaja polletno predsedovanje Evropske unije.

Nekaj utrinkov s spominske slovesnosti na Muti:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.