8:12, sobota, 05.10.2024
Maribor
Maribor
Current weather

Živali si zaslužijo našo skrb in spoštovanje

Slika je simbolična

V petek, 4. oktobra, obeležujemo svetovni dan živali, ki je namenjen ozaveščanju o izboljševanju položaja živali in dvigu standardov dobrobiti živali po vsem svetu.

Kot družba se vse bolj zavedamo, da živali, ki so v oskrbi človeka – bodisi rejne bodisi hišne – niso zgolj sredstva za proizvodnjo ali lastnina, temveč čuteča bitja, ki si zaslužijo našo skrb in spoštovanje.

Človek se je skozi vso svojo zgodovino razvijal v sobivanju z živalmi. Dolžnost lastnika živali je, da zanje skrbi na način, ki jim ne povzroča nepotrebnega trpljenja, bolečine in strahu. Skrb za živali in izboljševanje njihove dobrobiti pa ne zadeva le lastnikov živali, temveč je dolžnost vsakega izmed nas.

Odnos do živali in skrb za njihovo dobrobit je eden od pokazateljev zrelosti družbe

V Sloveniji izboljševanju odnosa do živali namenjamo vse večjo pozornost, etika ravnanja z živalmi se odraža tudi v zakonodaji. Zaščito živali imamo kot vrednoto zapisano v Ustavi Republike Slovenije, živali so od nedavnega v zakonodaji opredeljene kot čuteča bitja, lanskoletna novela Zakona o zaščiti živali pa je z ustanovitvijo posebne enote uradnih veterinarjev za zaščito živali, prepovedjo privezovanja psov, uvedbo prehodnih hlevov in uzakonjenjem mobilnih enot klavnic z različnih vidikov poskrbela za boljšo dobrobit živali.

Slovenija je tudi na ravni Evropske unije zelo dejavna na področju dobrobiti živali

Med julijem 2022 in julijem 2023 je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) skupaj z 21 drugimi državami članicami in pod okriljem Evropske Komisije sodelovala v akciji odkrivanja nepravilnosti v trgovini s hišnimi živalmi. Akcija je med drugim razkrila mrežo, ki prodaja srbske pse v EU s ponarejenimi grškimi in bolgarskimi potnimi listi. Živali prihajajo v Slovenijo in Avstrijo ter od tam nadaljujejo pot na zahod. Rezultati akcije so pokazali, da je posodobitev zakonodaje nujna, zato je Evropska komisija konec leta 2023 pripravila predlog novih pravil za dobrobit psov in mačk in njihovo sledljivost. Nova zakonodaja bo med drugim predpisala tudi enotna pravila oglaševanja psov in mačk preko spletnih platform v vseh državah EU.

Poleg tega je Slovenija na majskem zasedanju kmetijskih ministrov pozvala, naj nova Evropska komisija dobrobit živali uvrsti v središče svojega programa. Poseben poudarek je treba nameniti zlasti skupnemu ukrepanju držav članic pri razkrivanju nezakonite trgovine z živalmi ter pripravi strategije in rešitev za izboljšanje pogojev reje rejnih živali in uvajanje rej, ki živalim ne omejujejo gibanja.

Poleg zakonodaje je pomembna tudi kultura ravnanja z živalmi, ki se prenaša iz generacije v generacijo. V tem okviru UVHVVR že vrsto let ozavešča o odgovornem lastništvu živali. Lastništvo hišne živali je privilegij, odnos med človekom in živaljo pa bi moral biti v obojestransko korist. Odgovorno lastništvo vključuje številne dolžnosti. Predvsem odločitev za živali zahteva temeljit razmislek, saj se vse prepogosto zgodi, da se ljudje za žival odločijo nepremišljeno. Rezultat tovrstnih nepremišljenih nakupov je pogosto neustrezna oskrba ali celo zapustitev živali.

Pred odločitvijo je zato pomembno, da si odgovorimo na nekaj ključnih vprašanj:

-Ali imam dovolj časa, prostora in sredstev, da lahko nudim svoji živali kakovostno življenje naslednjih 10 ali 15 let?
-Katera žival najbolj ustreza mojemu življenjskemu slogu?
-Se bom odločil za posvojitev iz zavetišča ali bom kupil žival pri preverjenem vzreditelju?
-Kako se pri pridobitvi živali lahko izognem podpiranju neprimernih praks, na primer podpiranju nezakonite trgovine z živalmi, kot so »pasje tovarne«?
-Ali poznam potrebe in zahteve moje bodoče živali?
-Kako bom poskrbel za žival med počitnicami, dopustom ali potovanji?
-Kako bom poskrbel, da zaradi moje živali ne bom prihajal v konflikt z mojo okolico?

Zaradi vse bolj pereče problematike nezakonite trgovine s psi in mačkami, ki jo tudi v Sloveniji spodbujajo naraščajoče povpraševanje po določenih pasmah ter neinformiranost in ranljivost potrošnikov, bo UVHVVR v naslednjih mesecih izvedla posebno kampanjo ozaveščanja o odgovornem nakupu živali in pasteh nakupa živali prek spleta.

vir: Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali zaprtje Starega mostu kakorkoli vpliva na vaše vsakdanje življenje?

Loading ... Loading ...