7:18, sobota, 05.10.2024
Maribor
Maribor
Current weather

VIDEO: Golob v UKC Maribor: Nadgradnja onkologije se nadaljuje

Robert Golob v UKC Maribor

Predsednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel sta bila danes na obisku v UKC Maribor. Potrdila sta, da se nadgradnja onkologije nadaljuje, ne glede na pogajanja o odkupu stavbe na Masarykovi.

Namen obiska je bil seznaniti se s problematiko in napredovanjem gradnje stavb Oddelka za onkologijo ter Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Po delovnem sestanku si je delegacija ogledala tako prostore onkologije kot tudi gradbišča. Predsednik Vlade RS Robert Golob je dejal, da gre za nadaljevanja sestanka, ki so ga imeli pred 14 dnevi v Ljubljani v njegovem kabinetu. Pogovarjali so se o treh konkretnih zadevah: o onkologiji, nabavi obsevalnikov ter o oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Zadovoljen je z videnim.

Za odkup stanovanj v bližnji večstanovanjski hiši namenjen denar

Vlada je sicer prav danes uvrstila nakup stanovanj v bližnji večstanovanjski hiši  v Načrt razvojnih programov za obdobje 2024-2027, da bi  s tem omogočila izvedbo prihodnjih investicij za namen širitve in nadgradnje UKC Maribor.  Temu pa je namenila nekaj manj kot 2,4 milijona evrov. Direktor Urada Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Tomaž Pliberšek je ob tej novici poudaril, da lahko ta znesek v nadaljevanju še zvišajo, če bo potrebno.

Premier je še potrdil, da se nadgradnja oddelka nadaljuje, pri tem pa poudaril, da pogajanja z bližnjimi stanovalci o cenah odkupa stanovanj tega ne bodo ustavila. 

Ministrica o sprejemanju ukrepov za pospešitev investicije

Gradbeno dovoljenje za onkologijo je bilo sicer pridobljeno prejšnji teden, pa je poudarila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, pred tem pa povedala, da gre za pomembna projekta v UKC Maribor. Potrdila je, da so sredstva zagotovljena, obenem pa, da bodo sprejeli še ukrepe, s katerimi bi radi pospešili investicijo. Tako da bi lahko nadomestili čas, ki je bil po njenih besedah izgubljen zaradi pritožbe lastnikov stanovanj v bližnji večstanovanjski hiši, sosednji stavbi. Govorili so tudi o infekcijski kliniki, je nadaljevala in poudarila, da se bo tudi na tem projektu v kratkem delo nadaljevalo.

Golob je še dejal, da je gradbeno dovoljenje dokončno, ne glede na odkup stavbe na Masarykovi, saj sta po njegovem ta dva projekta ločena.

Premier je izpostavil še, da gre zdaj za glavno skrb, da se bo nadgradnja oddelka nadaljevala in prešla v drugo fazo:  “Danes smo se prepričali, da je gradbeno dovoljenje dokončno, stroji so na gradbišču in časovnica je potrjena. Za vse ostalo je dovolj časa, tudi za ugotavljanje odgovornosti, če bo prišlo do zahtevka.” 

Generalni direktor UKC Maribor Vojko Flis je spomnil na težave, ki so se pojavile leta 2009, od takrat se z njimi tudi ukvarjajo, pohvalil pa je tudi zdravstvene ekipe, ki delajo na oddelkih.

Direktor Urada Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Tomaž Pliberšek pa je predstavil roke. Rok za prvo fazo, torej nadgradnjo obstoječega objekta onkologije je po njegovih besedah v terminskem planu, dokončevanje tega objekta pričakujejo spomladi 2025. Pri drugi fazi pa gre za linearno podaljšanje do 30. 9. 2026. Dejal je še, da pripravljajo še ukrepe, s katerimi bi radi dosegli konsenz in nadomestili dosedanjo izgubo časa. Glede infekcijske klinike pa je dejal, da je bila zunanja revizija narejena. Meni, da je funkcionalna zasnova objekta dobro narejena. Prišlo je sicer do trimesečnega zamika, a je izpostavil, da se v ponedeljek, 14. 10. 2024, zjutraj dobijo s predstojnico infekcijske klinike, da pregledajo izsledke. Nato pa bodo naredili dokumentacijo za javno naročilo. Pri obsevalnikih pa imajo načrt takšen, da gre za dve zadeve. Prva je zamenjava obstoječih, doniranih obsevalnikov in nakupu novih obsevalnikov, ki spadajo pod širitev onkologije v Mariboru.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali zaprtje Starega mostu kakorkoli vpliva na vaše vsakdanje življenje?

Loading ... Loading ...