11:13, sobota, 05.10.2024
Maribor
Maribor
Current weather

Ob svetovnem dnevu učiteljev poudarek na pomenu njihovega sodelovanja pri procesih odločanja

Pred letošnjim svetovnim dnevom učiteljev, 5. oktobru, so tako na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje kot v Svizu izpostavili pomen sodelovanja učiteljev pri procesih odločanja. Ob dnevu učiteljev bo danes zvečer slavnostna podelitev najvišjih državnih nagrad na področju šolstva. Zbrane bo nagovoril predsednik vlade Robert Golob.

Ministrstvo poudarilo ključno vlogo učiteljev v procesih odločanja

“Svetovni dan učiteljev je priložnost, da se zahvalimo učiteljem za njihovo izjemno delo in poslanstvo, ki ga opravljajo v naši družbi,” so zapisali na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje. Ključnega pomena je, da se njihov glas sliši in ceni v procesih odločanja, ki vplivajo na njihov poklic, so dodali.

Ob tem so nanizali tudi nekaj statističnih podatkov. V vrtcih je bilo v preteklem šolskem letu zaposlenih 12.440 vzgojiteljev in vzgojiteljev – pomočnikov vzgojiteljev, od tega 11.664 oziroma 93,8 odstotkov v javnih vrtcih. Velika večina, 12.101 oziroma 97,3 odstotka, jih je bilo ženskega spola.

V osnovnih šolah je poučevalo 18.824 učiteljev, delež žensk je bil nižji kot v vrtcih, in sicer 88,3 odstotka. Srednješolskih učiteljev je bilo 6490, od tega 66,6 odstotka učiteljic. V višjih strokovnih šolah sta bila zaposlena 302 predavatelja. Višja kot je raven izobraževanja, nižji je delež žensk, ugotavljajo, na višješolski ravni namreč ta znaša 55 odstotkov.

V Sloveniji je število učencev na učitelja pod povprečjem OECD na primarni ravni in nižji sekundarni ravni (osnovna šola), nad povprečjem pa je na višji sekundarni ravni (srednja šola).

Podatki o starostni strukturi kažejo, da je najnižji delež starih 50 let ali več v predšolski vzgoji, in sicer manj kot četrtina (22 odstotkov), najvišji pa med višješolskimi predavatelji (61 odstotkov). Delež mlajših od 30 let je še vedno nizek, vendar se v zadnjih letih povečuje.

Izobrazbo najmanj druge stopnje ima 78,6 odstotka osnovnošolskih učiteljev, med srednješolskimi učitelji pa je z izobrazbo najmanj druge stopnje 81,4 odstotka učiteljev.

Večina učiteljev, vzgojiteljev in predavateljev je zaposlenih za polni delovni čas.

Povprečna letna dejansko izplačana plača v pariteti kupne moči iz leta 2023 pa pokaže, da so slovenski učitelji v osnovnih in srednjih šolah ter vzgojitelji v vrtcih pod povprečjem OECD, so še nanizali na ministrstvu.

Sviz opozoril na preobremenjenost in pomanjkanje učiteljev

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so spomnili, da imajo učiteljice in učitelji v vzgojno-izobraževalnem sistemu nenadomestljivo vlogo, zato je bistveno, da se njihovo delo ustrezno ovrednoti, da je cenjeno in spoštovano, njihov glas pa upoštevan pri oblikovanju izobraževalnih politik, so zapisali v Svizu. Ob tem so poudarili potrebo po vzpostavitvi trdnejšega socialnega dialoga med vladami in učitelji.

Položaj šolstva in zaposlenih v njem je v številnih državah po svetu zaskrbljujoč, podobno pa je tudi v Sloveniji. “Ne bi si smeli več zatiskati oči, da imamo pri nas opraviti s krizo izobraževanja, podobno tisti v zdravstvu,” so bili kritični. Strokovnega in tehničnega kadra primanjkuje na vseh ravneh vzgoje in izobraževanja, zaposleni so preobremenjeni, povprečna starost učiteljev se zvišuje, država pa ob tem izobraževanju namenja nižja deleža BDP in javnih sredstev iz proračuna, kot je povprečje OECD, so opozorili.

Felda se je učiteljem zahvalil za njihove prispevke na področju izobraževanja

“Letošnji dan beležimo v duhu razmisleka o tem, kakšno vlogo imate vzgojitelji in učitelji pri vzgoji in izobraževanju mladih generacij, pri oblikovanju tega sistema in kako s tem sooblikujete prihodnost, kakršno si želimo oziroma jo potrebujemo,” je v poslanici zapisal dosedanji minister za vzgojo in izobraževanje, ki opravlja tekoče posle, Darjo Felda.

Na ministrstvu ves čas snujejo rešitve, da bi se ustrezno odzvali na izzive. Prenovili bodo preko 400 učnih načrtov in katalogov znanj, pri tem pa sodeluje več kot 900 strokovnjakov, je zapisal. Ob tem se je učiteljem zahvalil za njihove prispevke.

Vpis v pedagoške študijske programe upada, je zapisal. Ob tem pa je dodal, da na ministrstvu slišijo očitke, da dosedanji ukrepi ne zadostujejo. Reševanja tega so se zato lotili z višjimi mesečnimi štipendijami, izvajanjem pripravniške sheme, večjimi vlaganji v sofinanciranje nadaljnjega izobraževanja in usposabljanji za vzgojitelje in učitelje, je dodal.

Najboljše učitelje bodo nagradili na današnji slovesnosti

Svetovni dan učiteljev bodo s skupnim dogodkom, ki ga organizirajo Unesco v sodelovanju z mednarodno organizacijo dela International Labour Organization, Unicef in mednarodni sindikat Education International, obeležili danes. Na njem bodo med drugim govorili tudi o potrebi po novi socialni pogodbi v izobraževanju, kjer bodo učitelji iz dvorane in z vsega sveta delili svoje izkušnje in predloge za izboljšanje politik in praks, so sporočili z ministrstva.

V Sloveniji pa bomo dan učiteljev danes zvečer obeležili s slavnostno podelitvijo nagrad Republike Slovenije na področju šolstva, ki se podeljujejo od leta 1966. Gre za najvišje državne nagrade na področju šolstva. Nagrade bosta podelila Felda in predsednik Odbora za nagrade na področju šolstva Boris Aberšek. Zbrane pa bo nagovoril predsednik vlade Robert Golob.

Odločitev o 5. oktobru kot svetovnem dnevu vzgojiteljev in učiteljev je bila sprejeta na mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi, obeležujemo pa ga od leta 1994.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali zaprtje Starega mostu kakorkoli vpliva na vaše vsakdanje življenje?

Loading ... Loading ...