0:43, ponedeljek, 07.10.2024
Maribor
Maribor
Current weather

S potrditvijo Sajovica in Logaja v DZ premier Golob korak bližje vnovični polni postavi vladne ekipe

Foto: Daniel Novakovič/STA

DZ bo na ponedeljkovi izredni seji odločal o imenovanju Boruta Sajovica in Vinka Logaja v vlado Roberta Goloba. S tem ministrska ekipa sicer še ne bo popolnjena, izpraznjeno ostaja mesto ministra za digitalno preobrazbo. Mora pa premier do ponedeljka sporočiti ime ministrskega kandidata ali DZ obvestiti, kdo bo začasno vodil resor.

Ministrska kandidata gladko skozi zaslišanje pred pristojnima odboroma

Dosedanji vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic, ki bo po njegovi izvolitvi v Evropski parlament na čelu obrambnega resorja nasledil Marjana Šarca, je med prednostnimi nalogami izpostavil modernizacijo Slovenske vojske (SV), dodatno opremljanje s poudarkom na dvojni rabi opreme, nadgradnjo sistema civilne zaščite in reševanja, izgradnjo zmogljivosti dveh srednjih bojnih bataljonskih skupin, v sodobni obrambi pa po njegovem mnenju pomembno mesto zavzemajo tudi inovacije, znanje, razvoj in sodelovanje z gospodarstvom.

Med ključnimi nalogami, ki obrambno ministrstvo čakajo do izteka mandata, je tako med drugim naštel sprejemanje nekaterih zakonodajnih predlogov, med drugim novele zakona o kritični infrastrukturi, pridobivanje evropskih sredstev, izvajanje projektov v okviru načrta za okrevanje in odpornost, usposabljanje lastne ekipe za uporabo namenskih letal za gašenje požarov ter nadaljnje sodelovanje s sosednjimi državami. Zavzel se je tudi za nadgradnjo slovenskih vojašnic in kibernetske varnosti.

Dolgoletni direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj, ki bo po odstopu Darja Felde prevzel vodenje ministrstva za vzgojo in izobraževanje, pa je ob predstavitvi svojih načrtov izpostavil povečanje ugleda učiteljev in šole. Med prvimi nalogami na čelu ministrstva je napovedal vzpostavitev dialoga z vsemi deležniku v šolskem prostoru, kot prioriteti pa navedel tudi prenovo programskega dela vrtcev in šol ter urejanje plačnega sistema.

Prepričan je, da sta slovenski šolski sistem in slovenska šola v splošnem dobra, da imamo dobre vrtce in šole ter dobre podporne službe na nivoju države. V luči pomanjkanja učiteljev pa je med nekaterimi rešitvami naštel štipendije in razmislek o prednosti pri pridobivanju neprofitnih stanovanj za mlade učitelje.

Predstavitvi kandidatov sta pristojna parlamentarna odbora v četrtek večinsko ocenila kot ustrezni.

Po odhodu Sajovica na čelo poslancev Svobode Avšič Bogovič

Ob potrditvi v DZ bo Sajovic nastopil ministrsko funkcijo, poslanska pa mu bo s tem prenehala. V poslanske klopi bo tako sedel eden od nadomestnih poslancev, ki jih je med poslanci Svobode že kar nekaj, saj je predsednik vlade doslej že več izvoljenim poslancem zaupal vodenje katerega od ministrstev.

Glede na izide volitev je naslednja v vrsti za poslansko funkcijo sedanja državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Eva Knez, ki jo bo Državna volilna komisija po izvolitvi Sajovica v ministrsko ekipo pozvala k prevzemu poslanskega mandata. Če ga bo zavrnila, pa je naslednji v vrsti kamniški občinski svetnik Aleš Lipičnik.

Hkrati pa se v največji poslanski skupini obeta še ena sprememba. Sajovic je namreč vse od začetka mandata tudi vodja poslanske skupine Svoboda, mnogi prav njemu pripisujejo veliko vlogo pri tem, da je relativno heterogeno poslansko skupino držal skupaj, spretno krmarjenje odnosov med koalicijski partnerji mu priznavajo tudi slednji.

Z odhodom Sajovica v ministrsko ekipo tako utegne biti na preizkušnji tudi usklajenost poslanske skupine Gibanja Svoboda, ki jo bo odslej vodila dosedanja namestnica Sajovica, poslanka in predsednica sveta stranke Nataša Avšič Bogovič, ki neuradno naj ne bi imela tako enotne podpore med svojimi strankarskimi kolegi v parlamentu.

Avšič Bogovič je pred nastopom funkcije za STA poudarila, da želi tako v sodelovanju s koalicijskimi partnerji kot pri usklajenem delovanju poslanske skupine nadaljevati delo, kot ga zastavil njen predhodnik Sajovic. “Nalogo, ki mi je zaupana, bom opravljala odgovorno, mirno in preudarno,” je zatrdila.

V ponedeljek ime naslednika Stojmenove Duh ali začasne vodje resorja za digitalno preobrazbo

Kljub temu, da bo premier Golob s pričakovano potrditvijo obeh ministrskih kandidatov v ponedeljek korak bližje popolnitvi svoje ministrske ekipe, ta še ne bo delovala v polni sestavi.

Po odstopu ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh mora namreč predsednik vlade najti še kandidata, ki bo prevzel vodenje tega resorja. V ponedeljek se izteče rok, do katerega mora premier DZ obvestiti o imenu novega kandidata ali pa sporočiti, kdo bo začasno vodil ministrstvo.

“Predsednik opravlja pogovore s potencialnimi kandidati in kandidatkami za ministrico oziroma ministra. Kar vam lahko zagotovim, je, da bo v ponedeljek znano, kdo bo začasno vodil ta resor, ali bo ta dan že znano tudi novo (ministrsko) ime, pa prepuščamo predsedniku vlade,” je po četrtkovi seji vlade dejal podpredsednik vlade Matej Arčon, pristojen za komuniciranje.

S tem bo v Golobovi ministrski ekipi prišlo do že devete menjave. Pred ministrico Stojmenovo Duh, ki trenutno še opravlja tekoče posle, so z ministrske funkcije odstopili notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in minister za vzgojo in izobraževanje Felda. DZ je na Golobov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko, obrambni minister Šarec pa se je s funkcije poslovil z nastopom mandata evropskega poslanca.

vir: sta

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali zaprtje Starega mostu kakorkoli vpliva na vaše vsakdanje življenje?

Loading ... Loading ...