11:21, sob, 6. Jul

Vlada prižgala zeleno luč za izgradnjo urgentnega centra na Ptuju





Minister za zdravje Janez Poklukar je med današnjim obiskom v ptujski bolnišnici v okviru obiska vlade v Podravju potrdil, da je vlada prižgala zeleno luč za izgradnjo urgentnega centra na Ptuju. Kot je dejal, bo država za ta projekt prispevala 4,4 milijona evrov.

Vlada je po besedah Poklukarja danes dopolnila načrt razvojnih projektov v obdobju 2021-2024, “ki prinaša splošni bolnišnici Jesenice in gradnji urgentnega centra na Ptuju manjkajoča sredstva”. “Tako lahko povem veselo novico, da se gradnja urgentnega centra v Splošni bolnišnici Ptuj lahko prične,” je povedal v izjavi za medije po srečanju z vodstvom bolnišnice.

Državni sekretar Robert Cugelj je pojasnil, da je z današnjim sklepom vlade potrjena finančna konstrukcija projekta urgentnega centra na Ptuju.

“Dejansko lahko začnemo graditi. Predvidevamo, da bomo do konca novembra objavili javni razpis za izbor izvajalcev. Računamo, da bomo do konca februarja prihodnje leto izbrali izvajalca gradbenih del. Objekt bi moral stati februarja 2023,” je povedal.

Projekt je po besedah Poklukarja ocenjen na nekaj več kot 6,5 milijona evrov. “Od tega bo država zagotovila 3,4 milijona evrov direktno iz proračuna, slab milijon evrov pa se predvideva, da bo pridobila s prodajo nepremičnin neposredno v bolnišnici,” je dejal.

Direktorica bolnišnice Anica Užmah je dodala, da bo bolnišnica prispevala za urgentni center 1,5 milijona evrov

“K temu so veliko pripomogli zaposleni, ki so zadnja tri leta trdo delali, predvsem pa v času covida-19, in prisluhnili našim navodilom, da smo lahko skupaj soustvarili pogoje za to, da smo lahko pristopili k realizaciji tega projekta,” je dejala.

Z vladno delegacijo so danes govorili še o nekaterih drugih nujnih vlaganjih v opremo in prostore ter poslovanju ptujske bolnišnice, ki je uravnoteženo. “V kolikor ne bo prišlo do pomembnega poslabšanja epidemije, lahko računamo, da bo bolnišnica v večjem delu realizirala programe v pričakovanem obsegu, torej 100-odstotno,” je povedal minister.

Na srečanju so se dotaknili tudi tematike cepljenja proti covidu-19. “Ključno je, da zdravstveni delavci v teh dneh vse, ki imajo vprašanja, nagovorijo, četudi ob obisku bolnišnice, jim predstavijo vse prednosti cepljenja, varnost cepljenja in učinkovitost in v kolikor se kdor koli odloči za cepljenje, to tudi nemudoma opravimo. Tako je cepljenje mogoče opraviti tudi v bolnišnici, v kolikor kdo ugotovi, da bi bilo to potrebno,” je pojasnil minister.

Poudaril je, da je ključno, da čim več ljudi spozna pomen cepljenja. “V Sloveniji si prizadevamo, da opolnomočimo ljudi. Da ljudje razumejo pomen cepljenja in če enkrat to razumeš, ob družbeni odgovornosti verjamem, da ni težka odločitev, ali se cepiti ali ne. Tako v teh dneh poskušamo aktivirati vse deležnike v družbi, da se vključijo v akcijo cepljenja, govorili smo s predstavniki študentov, Rdečega križa, lokalnih skupnosti, zdravstvenimi domovi, bolnišnicami,” je še povedal minister.

Popoldne bo po napovedih obiskal še zdravstveni dom in psihiatrično bolnišnico v Ormožu ter zatem Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.