16:14, sreda, 16.10.2024
Maribor
Maribor
Current weather

FOTO: Otroci iz vrtca Destrnik obiskali turistični dom in se naučili več o lanu ter njegovem predelovanju

FOTO: TD Destrnik

Včeraj, 10. oktobra 2024, so otroci iz vrtca Destrnik obiskali turistični dom, kjer so se naučili veliko novega o lanu in njegovem predelovanju.

Najprej so spoznali lanišnico, orodje za obdelavo lanu

Nato so zavihali rokave in se lotili dela. Vsak otrok je poskusil trti stebelca lanu, da bi iz njih pridobil nitke. Te so nato predali izkušenim predicam, ki so sedle ob kolovratu. Zvok kolovrata in pesem o dekletu predici so pričarali posebno vzdušje, ki je otroke popeljalo v preteklost, ko so ljudje ročno predli in tkali.

Tkalska izkušnja je bila še posebej zanimiva. Otroci so svoje nitke predali tkalki, ki jim je na malih statvah pokazala, kako se prepleta blago. Navdušeni so opazovali, kako se iz preprostih nitk ustvarja prava tkanina.

Poleg tega so izvedeli, kako zdrav in uporaben je lan. To so tudi sami preverili ob okušanju sveže pečenih rogljičkov, bogato posutih z lanenimi semeni.

Otroci so izrazili navdušenje in dejali, da bodo še naprej govorili o lanu, predenju in tkanju. Z veseljem bodo tudi v prihodnje uživali lanena semena, bodisi na kruhu ali rogljičkih.

Vrtec Destrnik se iskreno zahvaljuje Turističnemu društvu Destrnik in njihovim članicam, ki so na čudovit način otrokom približale starodavno obrt ter poudarile vrednost ročnega dela.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali menite, da vaš delodajalec skrbi za dobro počutje zaposlenih?

Loading ... Loading ...