8:11, sobota, 12.10.2024
Maribor
Maribor
Current weather

Petina prebivalcev uporablja orodja generativne umetne inteligence, kot je ChatGPT

Vir: Pixabay.com

V 1. četrtletju je internet večkrat na dan uporabljalo 85 % oseb, starih 16–74 let. Petina jih je uporabljala orodja generativne umetne inteligence, kot sta ChatGPT in Copilot, takih je bilo največ, 55 %, med 16–24-letniki, navaja SURS.

Internet večkrat na dan uporabljala več kot polovica starejših

Internet je v 1. četrtletju 2024 uporabljalo 91 % oseb (v 2023: 90 %), starih od 16 do 74 let (v nadaljevanju: prebivalci). Največji delež takih uporabnikov interneta je bil v osrednjeslovenski (95 %) in obalno-kraški statistični regiji (94 %), najmanjši pa v savinjski (83 %).

Enako kot lani je 87 % prebivalcev internet uporabljalo vsak dan ali skoraj vsak dan in 85 % večkrat na dan. Teh je bilo največ med mladimi oz. 16–24-letniki (99 %) in najmanj med starejšimi oz. v starostni skupini 65–74 let (56 %).

Interneta še nikoli ni uporabljalo 7 % prebivalcev. Osem od desetih (79 %) neuporabnikov je med razlogi za to navedlo, da interneta ne potrebuje, tretjine (33 %) internet ne zanima, 29 % pa jih nima veščin za uporabo. Okoli 3.690 posameznikov ali 3 % jih interneta ne uporablja, ker so stroški opreme ali dostopa (npr. nakup računalnika ali stroški naročnine) previsoki.

Generativno umetno inteligenco uporablja več kot polovica mladih

Tehnologije umetne inteligence (UI) so čedalje bolj prisotne v našem vsakdanu, od digitalnih pomočnikov do priporočilnih sistemov oz. personaliziranih oglasov. Orodja generativne umetne inteligence, kot so ChatGPT, Gemini, Bing Chat, DALL-E, ustvarijo besedila, slike, računalniško kodo ali druge vsebine na podlagi vhodnih podatkov oz. postavljenega vprašanja, kar omogoča interakcijo, ustvarjanje idej in reševanje problemov.

57 % prebivalcev je na vprašanje o poznavanju tehnologij umetne inteligence odgovorilo pritrdilno; takih je bilo največ med mladimi (87 %) in najmanj med starejšimi (22 %), še med drugim zapišejo na SURS. Več pa tukaj.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Se strinjate, da je Ante Šimundža moral zapustiti NK Maribor?

Loading ... Loading ...