08:31, pon, 29. Jul

Pahor: “Kot politična reprezentanca moramo dati najboljše od sebe, da si kot država okrepimo ugled.”





Tradicionalno in jubilejno 30. vseslovensko srečanje pri Najevski lipi, najstarejši lipi na slovenskem, je privabilo številne obiskovalce, med njimi je bil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je poudaril pomen spoštljivega dialoga in medsebojnega spoštovanja.

Predsednik države Borut Pahor pri Najevski lipi. Foto: Mirko Vošner

Na srečanju so bili tudi prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle, predsednik DZ Igor Zorčič, številni veleposlaniki in seveda večina koroških županj in županov.

Lojze Peterle in župan Mute Mirko Vošner z družbo pri Najevski lipi. Foto: Mirko Vošner

Pahor: “Smo različni, ta mavrica je čudovita, a jo moramo videti in slišati.”

Predsednik države Borut Pahor, ki je bil tudi častni pokrovitelj srečanja, je tam poudaril pomen spoštljivega dialoga in medsebojnega poslušanja. V slavnostnem nagovoru je predsednik Pahor izrekel iskreno zahvalo vsem, ki že trideset let negujejo to žlahtno in plemenito tradicijo srečevanja pod Najevsko lipo in pogovorov pod njo o naši skupni prihodnosti. Spomnil je, da je bila temeljna zamisel vseslovenskih srečanj izmenjava različnih mnenj, potreba po tem, da se slišimo, se poslušamo in iščemo tisto, kar nam je skupno ter dosežemo kompromis, ki je odraz naše moči in ne nemoči. “Tudi danes smo kot očetje in starši odgovorni svojim otrokom, kaj jim bomo pustili kot dediščino – da smo se ljudje različnih prepričanj sposobni pogovoriti, da je v nas moč dialoga, kakršen je botroval rojstvu naše države,” je dejal predsednik republike in dodal, da je prav to sporočilo prihodnjim rodovom: da smo se bili pred tridesetimi leti sposobni pogovarjati. Predsednik opaža, da je zdaj drugače, da radi nagovarjamo predvsem tiste, ki z nami delijo podobna stališča. Moramo pa se potruditi in naslavljati tudi tiste, ki nas ne razumejo ali se z nami ne strinjajo: “Plemenita vrlina dialoga takrat je bila, da smo se politiki trudili, da so nas razumeli ali sprejeli tudi tisti, ki mislijo drugače. To je zelo pomembno za našo prihodnost. Smo različni, ta mavrica je čudovita, a jo moramo videti in slišati.” Ob pričetku prevzema predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije je predsednik Pahor poudaril, da imamo zdaj odgovornost, da skupaj z drugimi iščemo rešitve za probleme in razvoj Evropske unije: “Kot politična reprezentanca moramo dati najboljše od sebe, da si kot država okrepimo ugled.”

Županja občine Ravne na Koroškem na srečanju pri Najevski lipi. Foto: Mirko Vošner

Romana Lesjak, županja Črne na Koroškem, se je predsedniku republike zahvalila za udeležbo in dolgoletno podporo, saj jih je vedno spodbujal, da s srečanji vztrajajo. Predsednik Pahor se je vseslovenskih druženj tudi največkrat udeležil, prvo je potekalo avgusta 1991. Zbrane je nagovoril tudi Lojze Peterle, predsednik prve slovenske vlade.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.