8:15, torek, 15.10.2024
Maribor
Maribor
Current weather

Snaga Maribor s kotičkom za ponovno uporabo, namenjen zbiranju še uporabnih in delujočih električnih in elektronskih aparatov

FOTO: Snaga Maribor

E-odpadki so naprave, kot so stari telefoni, računalniki, televizorji in druge elektronske naprave, ki jih ne uporabljamo več. Količina teh odpadkov izjemno narašča, saj se tehnološke naprave hitro razvijajo, uporabniki pa jih zamenjujemo vse pogosteje, zapišejo na straneh Snage Maribor.

Po podatkih Združenih narodov je v letu 2022 bilo v svetu proizvedenih 62 milijonov ton e-odpadkov, kar je 82 % več kot leta 2010; trend kaže, da smo na dobri poti, da se količina leta 2030 poveča za dodatnih 32 %, na 82 milijonov ton. Količine predstavljajo velik izziv za okolje.

V Sloveniji se po podatkih delež pravilno recikliranih e-odpadkov povečuje, vendar je še vedno premalo ozaveščenosti o pomenu zbiranja in predelave teh odpadkov.

Da bi se spopadli s tem globalnim problemom, vsako leto 14. oktobra, pod okriljem WEEE foruma, praznujemo mednarodni dan e-odpadkov. Namen tega dne je ozaveščanje o hitri rasti količine elektronskih odpadkov ter pomenu njihovega pravilnega ravnanja, recikliranja in ponovne uporabe.

Letošnja kampanja poteka pod sloganom

»Pridruži se lovu na e-odpadke – pridobi, recikliraj in oživi!«
in se osredotoča na neuporabljeno elektroniko, ki jo hranimo v svojih domovih, ne da bi se zavedali, da ti predmeti vsebujejo dragocene materiale, ki bi lahko dobili novo življenje. Med e-odpadke spada vse, kar ima vtič, kabel ali baterijo, a najpogosteje »pozabljeni« predmeti so drobna elektronika: stari mobilni telefoni, kabli, ključi USB, čitalniki kartic, igralne konzole in druge naprave, ki jih pogosto hranimo v predalih.

Namen letošnje kampanje je tako navdihniti ljudi, da svoje domove očistijo neuporabljenih ali pokvarjenih naprav. S tem lahko vsak prispeva k zmanjšanju onesnaževanja, ohranjanju virov ter prihranku energije in CO2, zapišejo na Snagi.

Snagi podeljen certifikat »Spodbujamo e-krožno«

Javno podjetje Snaga iz Skupine JHMB je v sklopu projekta LIFE Spodbujamo e-krožno izvajalo aktivnosti krožnega gospodarjenja pri ravnanju z električnimi in elektronskimi aparati. Projekt LIFE Spodbujamo E-krožno je slovenska pobuda, namenjena spodbujanju krožnega gospodarstva na področju e-odpadkov. Projekt se osredotoča na zmanjševanje nastajanja e-odpadkov, izboljšanje ravnanja z njimi ter spodbujanje ponovne uporabe in recikliranja starih elektronskih naprav.

V sklopu aktivnosti projekta je Snaga v sodelovanju z družbo ZEOS v obeh zbirnih centrih v Mariboru, v ZC Lahova in ZC Plinarniška, vzpostavila kotiček za ponovno uporabo, namenjen zbiranju še uporabnih in delujočih električnih in elektronskih aparatov, ki jim na ta način omogočamo ponovno uporabo in s tem zmanjševanje negativnih vplivov na okolje in ohranjanje naravnih virov.

Snaga je tako kot aktivni deležnik projekta Life Spodbujamo e-krožno prejelo Certifikat »Spodbujamo e-krožno«. Podelitev certifikatov je potekala v okviru zaključne konference projekta, 10. oktobra 2024, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Se strinjate, da je Ante Šimundža moral zapustiti NK Maribor?

Loading ... Loading ...