15:16, sreda, 16.10.2024
Maribor
Maribor
Current weather

Svetovni dan kruha: Na Srednji šoli za prehrano in živilstvo obeležili praznik s posebnim dogodkom

FOTO: IZOBRAŽEVALNI CENTER PIRAMIDA MARIBOR

Vsako leto 16. oktobra obeležujemo Svetovni dan kruha, simbol življenja, skupnosti in doma, ki ima v slovenski kulturi posebno mesto. Letos so na Srednji šoli za prehrano in živilstvo, kjer so močno povezani s kruhom in pekovskim poklicem, v ta namen pripravili poseben dogodek.

“Pekovski poklic, ki ima pri nas dolgo zgodovino, danes doživlja preporod.”

“Šola s tem nadaljuje bogato tradicijo, saj je kruh izdelek, ki ga Slovenci že stoletja cenimo in spoštujemo kot temelj naše prehrane in kulture. Pekovski poklic, ki ima pri nas dolgo zgodovino, danes doživlja preporod. Ponosni so, da kot narod ohranjamo to pomembno obrt, ki skozi izobraževanje na šoli živi naprej. Dijaki se učijo, kako izdelovati kakovosten, domač kruh, ki ga še vedno radi uživamo, hkrati pa pridobivajo znanja za poklic, ki je danes izjemno iskan. Pekovska podjetja so namreč kadrovsko podhranjena, saj se zanimanje za poklic peka skozi leta zmanjšuje, čeprav ponuja številne možnosti za osebno in kreativno rast,” so dejali v Izobraževalnem centru Piramida Maribor.

FOTO: IZOBRAŽEVALNI CENTER PIRAMIDA MARIBOR

Današnji pekovski poklic se je v primerjavi s preteklostjo precej spremenil. Delodajalci opažajo, da je delo fizično manj naporno, saj tehnologija olajša številne procese. Na Srednji šoli za prehrano in živilstvo zelo poudarjajo pomen sodelovanja med šolo in gospodarstvom, saj takšno partnerstvo dijakom omogoča praktično usposabljanje v realnem delovnem okolju. To je ključnega pomena za njihovo prihodnost in prispeva k razvoju celotne panoge, pojasnijo.

FOTO: IZOBRAŽEVALNI CENTER PIRAMIDA MARIBOR

Svetovni dan kruha je tako priložnost, da se spomnimo na pomen kruha v našem življenju in na bogato dediščino, ki jo kot narod ohranjamo.

FOTO: IZOBRAŽEVALNI CENTER PIRAMIDA MARIBOR

Povezovanje med izobraževalnimi ustanovami in pekovskimi podjetji pa zagotavlja, da je pekovska umetnost v dobrih rokah in da imamo svetlo prihodnost, polno kakovostnega domačega kruha.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali menite, da vaš delodajalec skrbi za dobro počutje zaposlenih?

Loading ... Loading ...