08:07, tor, 30. Apr

VIDEO: Na gospodarskem forumu v Hočah v ospredu predstavitev poslovanja s Turčijo





Občina Hoče-Slivnica je danes v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo Podravje-Maribor, Bistro Ptuj ter Štajersko gospodarsko zbornico gostila gospodarski forum, na katerem so govorili o možnostih novih poslovnih stikov in pospeševanju internacionalizacije poslovanja podjetij v regiji. V ospredju je bila predstavitev poslovanja s Turčijo.

Direktor mariborske razvojne agencije Uroš Rozman je povedal, da so forum pripravili v sklopu projekta Invest Podravje, ki ima korenine že v letu 2015, torej iz časa, ko je regija prejela pomoč zaradi visoke stopnje brezposelnosti. Vmes so aktivnosti privabljanja investitorjev v sicer manjši meri peljali naprej, saj v sodelovanju z ostalimi razvojnimi agencijami ugotavljajo, da gre za zelo pomembno področje, zato so pripravili nadaljevanje že omenjenega projekta.

Snujejo aktivno privabljanje investitorjev

“V sodelovanju z občinami snujemo bolj aktivno privabljanje investitorjev. Delati želimo tako na področju ponudbe, saj želimo identificirati tiste potenciale, ki lahko ponudijo resno priložnost za investitorja,” je pojasnil Rozman in dodal, da po drugi strani želijo oblikovati jasno strategijo, katere investitorje si želijo. V ospredju morajo po njegovem biti predvsem taki, ki zagotavljajo višjo dodano vrednost.

Da bi prišli do potencialnih investitorjev, je po njegovem pomembna tudi predstavitev regije na ustreznih sejmih v tujini, med katerimi je Rozman omenil obisk Expa v Dubaju v naslednjih mesecih, načrtujejo pa tudi obisk vsaj pet do deset gospodarskih sejmov letno, na katerih bi predstavljali Podravje kot regijo priložnosti za nove zgodbe.
Gostitelj foruma, hoški župan Marko Soršak, je dodal, da je gospodarstvo tisto, ki poganja državo, zato ga je potrebno podpreti čim bolje in v okviru razpoložljivih zmožnosti. Sami glede na majhnost občine prav velikih možnosti za to nimajo, zato je še toliko bolj pomembno regijsko sodelovanje ob pomoči razvojnih agencij.

Kot je na forumu povedala turška veleposlanica v Sloveniji Aylin Tashan, je njihovo gospodarstvo v zadnjih dveh desetletjih obdržalo visoko stopnjo rasti in postalo eno najhitreje rastočih v regiji. Pandemija je tudi pri njih povzročila ohlajevanje in v prvem letu so beležili manj kot dvoodstotno rast, letos bo ta znova devetodstotna.

Glavni izvozni izdelki Turčije so po njenih besedah avtomobili stroji, izdelki iz železa in jekla, električna oprema, tekstil, dragi kamni, plastika in izdelki iz plastike

Okoli 41 odstotkov njenega izvoza predstavljajo države EU, okoli tretjino pa iz teh držav uvozi. Od leta 2013 vztrajno raste tudi medsebojna trgovina s Slovenijo, ki je tudi lani presegla dve milijardi evrov.

Med največjimi aktualnimi projekti turških podjetij v Sloveniji sta trenutno gradnja predora skozi Karavanke, ki ga izvaja podjetje Cengiz Insaat, ter gradnja trase drugega tira med Koprom in Divačo, ki jo v sodelovanju s Kolektorjem izvajata družbi Yapi Merkezi in Özaltin.

Po besedah Rozmana so tudi v podravski regiji za turške investitorje lahko zanimivi predvsem gradbeni projekti, na primer gradnja večjih kompleksov stanovanj ali večjih poslovnih con, pri čemer kot enega takih območij omenja mestno četrt Melje. Njegova razvojna agencija je sicer pomagala tudi pri pridobivanju turških investitorjev v proizvodno dejavnost, konec septembra pa bo v Turčiji potekala še investicijska konferenca, kjer bodo morebitne partnerje za svoje poslovanje iskala tudi slovenska podjetja.

Za turške investitorje bi morda lahko bilo zanimivo tudi vlaganje v multimodalni logistični center, ki je ena od možnosti za oživitev trenutno slabo delujočega mariborskega letališča. Po besedah župana Soršaka je nujno, da, še preden država najde strateškega vlagatelja, poskrbi za državni prostorski načrt.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.