14:30, ned, 28. Jul

Odzivi na včerajšnji Pohod za življenje: “Njihov cilj ni življenje – temveč kontrola teles in poglabljanje neenakosti.”





Poročali smo o včerajšnjih shodih v Ljubljani. Na enem so sporočali, da so proti splavu, na drugem pa, da imajo ženske ustavno pravico za svobodno odločanje o rojstvih otrok. Udeleženci tako enega kot drugega shoda so se na nekaterih ulicah tudi srečali.

Medtem, ko tako ene kot druge skupine in posamezniki, ki so bili na enem ali drugem shodu, poudarjajo svoja načela, je nekaj razlage na družbenem omrežju objavil tudi Inštitut 8. marec, ki zagovarja pravico o svobodnem odločanju ženske o rojstvih otrok. Pojasnili so, kaj to dejansko pomeni. ” … Smo ena redkih držav, ki ima svobodno odločanje o rojstvih otrok zapisano v ustavo. Za to se lahko zahvalimo poslankam vseh političnih opcij, široki mreži krasnih ljudi, ki so pred več kot 20 leti pokazali složnost in sprejeli ta izjemen člen. Javno mnenje je v zelo veliki meri naklonjeno svobodnemu odločanju o rojstvu otrok. To kaže tudi izjemno nizka in minorna udeležba nasprotnikov splava na današnjem shodu. Člen ni zapoved. Ni prisila. Je samo zagotovljena možnost, da se lahko vsaka oseba odloči zase. V državah, kjer je splav prepovedan, imajo do njega dostop predvsem bogati …”

Kljub prepovedi se splavi dogajajo, le bolj nevarni so, saj ni nadzora nad njimi

Opozorili pa so tudi na dogajanje v drugih državah, predvsem Poljski, v kateri omejujejo pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. “Kaj se dogaja v državah, ki omejujejo pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok? V 21. stoletju še vedno 41 odstotkov žensk živi pod restriktivnimi zakoni, ko gre za pravico do splava. To je ogromno število. To so zgodbe o družinah, ki so devet mesecev čakale na to, kaj bo prinesla rizična nosečnost, ko je bila ženska v smrtnih nevarnosti in so s strahom čakali na porod,” so zapisali in nadaljevali: “To so zgodbe, da ženske po spletu iščejo in naročajo tablete za splav, za katere ne vejo, kako jih uporabiti in kaj zares dobijo. Zgodbe teh žensk so zgodbe o tem, da pride do hudih zapletov pri porodu, to so zgodbe žensk, ki pred vsemi skrivajo, da grejo na splav, to so zgodbe o medicinskih sestrah, ki so na skrivaj pomagale ženskam opraviti splav in jih je bilo strah, da bodo zaprte ali ob službo.”

Poljska: Ženske iščejo rešitev, pri tem pa tvegajo zdravje in življenje

“In tu govorimo o hudih stiskah in strahu. To je strah, ker ne veš, kaj se ti bo zgodilo, potem je tu še strah, ali boš za to kazensko preganjan in strah te je samega postopka, saj nimaš medicinske podpore in opore in zato ne veš, kaj bo. Vse to pa kot že rečeno ne pomeni, da splava ne bodo opravile – ogroženo je samo njihovo življenje,” so zapisali in izpostavili Poljsko: “Primer Poljske: Čeprav je legalno opravljenih splavov na Poljskem zelo malo, le nekaj tisoč, pa je nelegalno opravljenih po nekaterih podatkih tudi do 200 tisoč vsako leto. In čeprav so zakonske omejitve oz. skoraj prepoved, obstajajo prakse, ki grejo iz roda v rod, kako lahko ženska prekine nosečnost. V resnici je nenehno zaostrovanje zakonodaje in vedno novi ukrepi, s katerimi ženske silijo, da se odločijo za materinstvo, privedlo zgolj do tega, da ženske iščejo rešitev drugje, ali v tujini ali pa na črnem trgu, s tem pa tvegajo svoje zdravje in življenja.” Ob tem pa še, da shodi proti splavu, kot je bil včerajšnji, podpirajo  sistemsko ogrožanje zdravja in “Njihov cilj ni življenje – temveč kontrola teles in poglabljanje neenakosti.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.