10:24, ned, 28. Jul

Poklukar: Nova priporočila za cepljenje





Na današnji novinarski konferenci sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Bojana Beović.

Komu predlagajo tretji odmerek?

Predstavil je sklepe, ki jih je sprejela posvetovalna skupina: “Predlagajo, da se 3 odmerek poleg oskrbovancev domov za starejše in kroničnih bolnikov za vse bolnike starejše od 65. priporočajo, da se za cepljenje uporabljajo mRNa cepiva. Vektorska se lahko uporabljajo v primeru kontraindikacij za cepljenja z mRNA cepivi ali na izrecno željo osebe, ki se cepi, s seznanitvijo,” je dejal.

Zaradi novih podatkov o možnosti pojava vnetje mišice s cepivom Moderne, v primerjavi s cepivom Pfizer, člani priporočajo, da pri mlajših od 30 prednostno uporabijo Pfizer. “Strokovnim priporočilom bomo sledili. Razumem, da dogodki v zadnjih dneh, niso pripomogli k zaupanju v cepljenje, vendar je cilj vseh nas, da zajezimo naraščanje okužb in v zimskem času vstopimo s pripravljenim in stabilnim zdravstvenim sistemom.”

Zagotovljeno brezplačno cepljenje proti gripi za vse

Spregovoril je tudi o cepljenju proti gripi: “V teh dneh bodo pričeli z obveščanjem o cepljenju proti gripi. Zagotovljeno bo brezplačno cepljenje za vse prebivalce proti gripi. Na tem mestu moja prošnja, da se vsi cepimo, še posebej skupine, za katere je to priporočeno: kronični bolniki, starejše osebe, otroci, nosečnice in osebe s povečano težo.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.