10:17, ned, 1. Sep

Korejski komar se je udomačil v Sloveniji, ne gane ga niti mraz





Slovencem pijejo kri tudi korejski komarji, poroča 24ur.com, dodajajo da jih je največ na Goriškem, kjer se je ta vrsta komarja, ki je odporna na mraz, povsem udomačila.

Omenjena vrsta komarja se je v naši okolici najprej preselila v Lombardijo. Komar “Aedes koreicus” je odporen na mraz. Glede na raziskavo univerze v Milanu, objavljeno v reviji Parasites & Vectors, je korejski komar vse bolj razširjen zlasti na vznožju in ravnicah severne Italije. Očitno je bilo le še vprašanje časa kdaj bo prišel tudi v Slovenijo. Navsezadnje to ne bi bilo nič nenavadnega. Tudi tigrasti komar prihaja iz Azije, zdaj ga pa najdemo po vsej Evropi in tudi pri nas.

Prisotnost tega komarja se je povečala

Raziskovalci z milanske univerze so zbrali okoli 6000 ličink in na stotine jajčec komarjev iz majhnih ribnikov, umetnih rezervoarjev ter posod z vodo. Številne od teh žuželk so bile vrste “Aedes koreicus”, poroča portal tgcom24.

“Korejski komar je endemičen na Japonskem, na severu Kitajske, v Južni Koreji in na nekaterih območjih Rusije. Prvič so ga v Italiji opazili leta 2011 v pokrajini Belluno, na nadmorskih višinah in podnebnih razmerah, ki so neprimerne za preživetje večine vrst komarjev. Od takrat so se beleženja prisotnosti te vrste komarja v severni Italiji povečala,” je pojasnila Sara Epis, profesorica oddelka za bioznanost in koordinatorka raziskav.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.