22:30, sob, 27. Jul

Sindikat vojakov podal prijavo: “Dodatek bi moral vojaškim osebam biti izplačan že pri zadnjih treh plačah, a ga ni prejel še nihče”





SVS je na Inšpektorat za javni sektor podal prijavo kršitev predpisov, ker že tri mesece ni bil izpalačan z zakonom določen dodatek vojaškim osebam zaradi prepovedi stavke.

“Meseca julija je bil spremenjen in dopolnjen Zakon o službi v Slovenski vojski, ki je določil, da vojaškim osebam pripada dodatek zaradi prepovedi stavke. Dodatek bi moral vojaškim osebam biti izplačan že pri zadnjih treh plačah, a ga ni prejel še nihče. Za Sindikat vojakov Slovenije to ni dopustno in zato smo podali prijavo zaradi kršitev predpisanega,” so sporočili iz Sindikata vojakov Slovenije. Prijavo so podali na za plače pristojen Inšpektorat za javni sektor.

V prijavi navajajo, da je takšno kršenje nedopustno

V prijavi so zapisali: “Dne 13. julija 2021 so v Uradnem listu bile objavljene spremembe ZSSloV-A. Med spremembami in dopolnitvami v ZSSloV-A 15. člen spreminja tudi 58. člen ZSSloV in mu dodaja peti odstavek, ki določa: “Vojaškim osebam pripada dodatek zaradi prepovedi stavke, skladno z Zakonom o obrambi, v višini 4 % zadnje objavljene povprečne mesečne bruto plače v Republiki Sloveniji, ugotovljene po uradnih statističnih podatkih.”

ZSSloV-A je pričel veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, torej konec meseca julija, še navajajo in dodajajo:”Zadnja, po uradnih statističnih podatkih ugotovljena in objavljena povprečna mesečna bruto plača v Republiki Sloveniji je za mesec avgust 2021 v višini 1.900,43 EUR. Dodatek v višini 4 % od zneska 1.900,43 EUR tako znaša 76,02 EUR. Pri plači za mesec avgust, izplačani v mesecu septembru, z novim zakonom določen dodatek zaradi prepovedi stavke ni bil izplačan nobeni vojaški osebi, enako ni bil izplačan pri plačah v mesecih oktober in november. Torej dodatek zaradi prepovedi stavke vojaškim osebam ni bil izplačan že tri mesece, kljub jasnim določbam o pripadanju dodatka vsem vojaškim osebam.”

“V SVS menimo, da takšno očitno kršenje predpisanega z zakonom ni dopustno, zato vam podajamo to prijavo kršitev 15. člena ZSSloV-A oz. petega odstavka 58. člena ZSSloV, s tem ko se dodatek za prepoved stavke vojaškim osebam ne izplačuje. Pozivamo vas, da v okviru vaših pristojnosti opravite inšpekcijski nadzor in nas o vaših ugotovitvah ter predvsem sankcioniranju odgovornih obveščate,” še zaključijo v dopisu v katerem pošiljajo prijavo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.