22:26, sob, 27. Jul

Na terenu 205 inšpektorjev, pri številu kršitev vodita gostinstvo in trgovina





Epidemiološke razmere v državi še vedno ostajajo zelo resne. V zadnjem tednu je bilo vsak dan povprečno potrjenih preko 3.000 novih okužb, 14-dnevna incidenca pa je presegla 2.000 in sicer znaša 2.193.
Maja Bratuša je na današnji novinarski konferenci dejali: “Danes so razmere v bolnišnicah žal se slabše kot so bile včeraj in to kljub temu, da je bilo iz bolnišnic včeraj odpuščenih 87 pacientov. Na navadnih oddelkih je zasedenih že 844 postelj, na intenzivni terapiji pa 251.”

 


Poostren nadzor, pri kršitvah vodita gostinstvo in trgovina

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je dejala: “V zvezi s spoštovanjem PCT pogoja, kar je trenutno najbolj aktualno, so vsi inšpekcijski organi v zadnjem tednu število nadzorov povečali in jih tako opravili v več kot 5.900 objektih ter nad več kot 25.000 osebami.”

Med sankcijami so bila izrečena pretežno opozorila. V primerih, ko so ugotovljene le manjše nepravilnosti oziroma so te nemudoma odpravljene, opozorilo namreč šteje kot zadosten ukrep in prekrškovnega postopka ni potrebno uvesti. “Med dejavnostmi, kjer so bile neskladnosti glede spoštovanja PCT pogoja ugotovljene največkrat, močno vodita gostinstvo in trgovina. Ob tem podatku zato ponovno apeliramo k odgovornemu ravnanju tako potrošnikov kot ponudnikov storitev,” v nadaljevanju pove Potza.

14 kršitev karantene

Ugotovljenih je bilo tudi 14 kršitev karantene, kar je v trenutni epidemiološki situaciji zaskrbljujoče, pove. “Zato prijazno opozarjamo: če vam je odrejena karantena, bodite doma. Ne zaradi možnosti, da vas obišče inšpektor, temveč zaradi varovanja drugih pred okužbo.”

V Ljubljani je med vikendom prišlo do incidenta, ki se je pripetil zdravstvenim inšpektorjem in sicer gre za primer prerezanih pnevmatik na službenem vozilu na območju občine Ljubljana-Moste. Dogodek je bil prijavljen policiji.

Marjan Maček, vodja sektorja za finančni nadzor na FURS, pa je dejal: “V prvi fazi smo v inšpekcijskih nadzorih praviloma le opozarjali na nepravilnosti, vendar smo kar hitro ugotovili, da nadzori niso dosegli namena. Zato smo nadzor še intenzivirali in tudi stopnjevali naše ukrepe.”

Nadzore nad izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije na terenu trenutno izvaja skupaj 205 inšpektorjev, in sicer v rednem delovnem času, kot tudi s prerazporeditvijo delovnega časa popoldan, zvečer in med vikendi, pove.

Za ugotovljene nepravilnosti so izdali 10 plačilnih nalogov s skupno višino globe 27.200 eur. Izrečenih je bilo 234 opozoril. Od 245 zaznanih nepravilnosti jih je bilo 192 ugotovljenih pri zavezancih, ki opravljajo dejavnost gostinstva.

Marjan Maček, FURS: “Vsi se moramo namreč zavedati, da izpolnjevanje PCT pogoja pomeni, da bo lahko gospodarstvo poslovalo še naprej relativno nemoteno in da na koncu s spoštovanjem PCT pogoja dejansko rešujemo tudi življenja. “

FOTO: gov.si

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.