19:13, sre, 11. Sep

111 komandirjev policijskih postaj ter 8 direktorjev policijskih uprav prejelo sklepe o prenehanju opravljanja dela na teh mestih





Direktorji policijskih uprav in komandirji postaj so prejeli sklepe o prenehanju položaja.

Oba policijska sindikata sta za portal 24ur.com potrdila, da so  komandirji policijskih postaj ter direktorji policijskih uprav in notranjih organizacijskih enot GPU prejeli sklepe o prenehanju opravljanja dela na teh delovnih mestih.

Sprememba Zakona o organiziranosti in delu v Policiji omogoča lustracijo

Ko je Državni zbor 20. oktobra sprejel novelo Zakona o organiziranosti in delu v Policiji, so tega podprle stranke SDS, SMC in NSi, DeSUS, SNS in poslanca manjšin. Kritiki zakona opozarjajo, da se v ozadju skriva politična podreditev Policije. Napovedali so namreč, da bo prišlo do kadrovskih čistk, še pišejo na portalu. Strokovnjak za policijska pooblastila Miroslav Žaberl je povedal prav to, namreč da  “zakon omogoča lustracijo in zamenjavo vseh 111 komandirjev policijskih postaj, osmih direktorjev policijskih uprav in vseh vodij notranjih organizacijskih enot na Generalni policijski upravi”, so še zapisali.

Policijska sindikata potrdila novico in opozoril na sporni določbi

Oba policijska sindikata sta zdaj potrdila, da so komandirji policijskih postaj ter direktorji policijskih uprav in notranjih organizacijskih enot GPU res prejeli omenjene sklepe. V PSS so izpostavili, da izdaja sklepov ni sporna, ker temelji na zakonu. Predsednik PSS Rok Cvetko pa opozarja, da sporni določbi omogočata kadrovske čistke. Nevarno je po mnenju PSS tudi to, da ima po novem minister “proste roke” pri izbiranju meril in kriterijev pri postopkih izbiranja kandidatov.

Vložili bodo pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti

Pri obeh sindikatih so se odločili za vložitev pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti na ustavno sodišče, zahtevali bodo prednostno obravnavo in začasno zadržanje. Kristjan Mlekuš ne skriva razočaranja nad poslanci, ki so določbo sprejeli.  Cvetko še izpostavlja, da če bo prišlo do reorganizacije, bodo verjetno na Policiji opravili politično kadrovanje na vseh delovnih mestih.

Generalni direktor zavrača očitke

Generalni direktor policije Anton Olaj je dejal, da zavrača očitke. Za STA je v odzivu Generalne policijske uprave pojasnil, da prehodne določbe novele zakona o organiziranosti in delu v policiji določajo, da direktorjem policijskih uprav in komandirjev postaj preneha položaj z dnem uveljavitve novega zakona, torej s 13. novembrom.  A da delo na položaju nadaljujejo “do začasne premestitve policistov na te položaje po opravljenem posebnem izbirnem postopku iz 49.a člena zakona.” To po njegovih besedah pomeni, da so še naprej na delovnih mestih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.