22:24, sob, 27. Jul

Pred 30 leti so Slovenijo priznale prve zahodnoevropske države





V nedeljo bo 30. obletnica od prvih priznanj Slovenije. Takrat so namreč zahodnoevropske države priznale Slovenijo kot samostojno državo.

Prva jo je priznala Islandija, nato pa sta isti dan to storili še  Nemčija in Švedska, a z dodatkom, da bo njun sklep začel veljati 15. januarja 1992. Januarja so nato priznale našo državo vse članice tedanje Evropske skupnosti, ki je bila predhodnica Evropske unije. Že dan po osamosvojitvi, torej 26. junija 1991, je priznala našo državo Hrvaška. Ti dve državi sta se osamosvojili na isti dan. Za njo pa so Slovenijo postopoma priznale nekatere države naslednice nekdanje Sovjetske zveze.

Islandija, Nemčija in Švedska so torej priznale Slovenijo 19. decembra 1991.  Vatikan in San Marino sta objavili svoji priznanji 13. in 14. januarja 1992. Kanada in Avstralija pa  15. in 16. januarja 1992. Rusija je Slovenijo priznala 14. februarja, ZDA pa 7. aprila 1992.

Kot odločilno je bilo priznanje Evropske skupnosti, ki je sledilo brionski deklaraciji. To so sprejeli 7. julija 1991, ob koncu desetdnevne vojne v Sloveniji. Država je nato za tri mesece zamrznila osamosvojitvene aktivnosti.

Do avgusta 1992 je Slovenijo priznalo 92 držav.

V Združene narode je bila Slovenija kot prva nekdanja jugoslovanska republika sprejeta maja 1992, samo eno leto kasneje je postala članica Sveta Evrope, Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke. V Nato je bila sprejeta konec marca 2004,  1. maja 2004 je postala še članica EU.

Prvi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je ob 30. obletnici priznanja za STA povedal, da so v vladi, posebej pa na zunanjem ministrstvu, nekaj časa živeli pod vtisom napovedi, da samostojne Slovenije ne bo priznal nihče.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.