22:34, sob, 27. Jul

Levica opozarja na diskriminacijo pri izplačilu božičnice





V Levici so opozorili na kršitve pravic zaposlenih pri izplačilu letne nagrade za poslovno uspešnost podjetja (božičnice) in zahtevali sklic nujne seje Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti o tej temi.

“Glede na uradne podatke v več podjetjih obstaja diskriminacija, ki izhaja iz določanja diskriminatornih meril ter spornih internih pravilnikov, ki vplivajo na višino božičnic, čeprav varstvo pred diskriminacijo velja tudi na področju dela in zaposlovanja,” so zapisali pri Levici in dodali: “Glede na delovno in protidiskriminacijsko zakonodajo v RS zaposlenim ni dovoljeno zmanjševati in odvzemati pravic zaradi njihovih upravičenih zdravstvenih odsotnosti, na katere sami ne morejo vplivati, ali zaradi nosečnosti, starševstva ali zdravstvenega statusa, ki so posebej varovane kategorije.”

“Dobrodošlo in pozitivno je, da podjetja ob koncu leta svoj dobiček delijo z zaposlenimi, ki so zanj seveda zaslužni, vendar morajo ob tem upoštevati zakonodajo, tudi prepoved diskriminacije. Upravno sodišče je v praksi pritrdilo, da ta zakonodaja velja tudi za delodajalce v gospodarstvu,” opozarjajo pri Levici.

Miha Kordiš iz Levice pojasnjuje: “Kapital na veliko krši delavske pravice, tudi pravico do božičnice. Kljub temu, da so bile božičnice pred časom razdavčene, jih nekatera podjetja delavcem znižujejo ali odrekajo le zato, ker so potrebovali bolniško ali starševsko odsotnost. Čeprav k uspehu podjetja bistveno prispeva delo rok in možganov zaposlenih, si sadove prisvajajo lastniki z izplačili dobičkov in menedžment z radodarnimi nagradami, ki podobnih nelegalnih penalov seveda ne poznajo. Namesto dividend za kapitaliste – poštena božičnica za vse delavce!”

V Levici tako predlagajo, da Inšpektorat RS za delo v letu 2022 izvede akcijo nadzora na področju diskriminacije pri izplačilih nagrad za poslovno uspešnost podjetja ter da Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izvede analizo o vrstah in pogostosti plačne diskriminacije zaposlenih na podlagi osebnih okoliščin, pregled relevantnih zakonskih določb in predloge za njihovo izboljšavo ter o tem v roku 30 dni poroča komisiji. Pa tudi, da Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake pristopi k organizaciji nacionalne kampanje za ozaveščanje zaposlenih in iskalcev zaposlitve o njihovih pravicah.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.