13:19, pet, 13. Sep

Ste kdaj želeli izbris osebnih podatkov iz krstne knjige? Upravno sodišče pravi, da to ni mogoče





Svojih osebnih podatkov iz krstne knjige ne morete izbrisati, je odločilo Upravno sodišče RS in tako potrdilo odločbo Informacijskega pooblaščenca, da posameznik ne more doseči izbrisa svojih osebnih podatkov iz krstne knjige, četudi se sklicuje na pravico do izbrisa iz 17. člena Splošne uredbe (pravica do pozabe).

Katoliška cerkev je na svoji spletni strani objavila odločitev Ustavnega sodišča o primera, ko je posameznik zahteval izbris vseh svojih osebnih podatkov iz krstne knjige, so zapisali na portalu 24ur. Oseba je namreč navedla, da je Katoliška cerkev njegove osebne podatke v krstni knjigi vodila nezakonito. Sam ni nikoli privolil v to, privolitev, ki so jo zanj dali starši, pa je preklical. Katoliška cerkev je njegovo zahtevo zavrnila, Informacijski pooblaščenec pa je nato odločal o njegovi pritožbi in odločil, da gre za primer obdelave iz člena 17./3./d Splošne uredbe. To pa pomeni, da gre za namene arhiviranja v javnem interesu.

Na portalu so še zapisali, da je tako odločil tudi zakonodajalec v prvem odstavku 52. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. Gradivo Katoliške cerkve ima lastnosti arhivskega gradiva z načeli trajnosti in celovitosti. Informacijski pooblaščenec je zavrnil pritožbo, ker niso podani pogoji za izbris osebnih podatkov iz 17. člena Splošne uredbe. Upravno sodišče je odločitvi Informacijskega pooblaščenca pritrdilo.

Sodišče je ob tem razložilo, da hramba osebnih podatkov posameznika v matični krstni knjigi ni primer, v katerem bi “tožnik zaznaval izpovedovanje ali izvrševanje vere, ki bi pomenilo tako prisilno konfrontacijo z verskim prepričanjem, da bi pomenila poseg v njegovo versko svobodo.” Gre namreč samo za hrambo osebnih podatkov v krstni knjigi. Oseba, ki je tožila, naj bi sicer izstopila iz Katoliške cerkve in zato se je v krstni knjigi naredil zaznamek. To pa po stališču sodišča predstavlja spoštovanje njegove pravice ne pripadati nobeni veri.

Fotografija je simbolična. Vir: Pixabay.com

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.