12:25, ned, 7. Jul

Na Javnem holdingu Maribor zaposleni sploh poznajo področje javnega naročanja?





Spomnimo, poročali smo, da bo prišlo do večmilijonske škode zaradi poznega zakupa elektrike s strani mariborskih javnih podjetij, ki so združena v Javni holding Maribor.

Javni holding se je v svojem pojasnilu izgovarjal, da ni mogel narediti skupnega naročila za elektriko v času, ko je bila elektrika poceni, saj se pogodbe posameznih članic, torej javnih podjetij, še niso iztekle. Da je tak izgovor za lase privlečen, najprej kaže že dejstvo, da v skupnih službah holdinga ne sedijo pripravniki, ampak zaposleni, ki poznajo ali bi vsaj morali poznate področje javnega naročanje.

Svoj obstoj utemeljeval z oblikovanjem skupnih služb

Ne pozabimo, da je holding utemeljeval svoj obstoj z oblikovanjem skupnih služb, kjer bodo oz so, ali bi naj bili, zaposleni visoko usposobljeni strokovnjaki iz vseh podjetij. Drugič je dokaz, da je njihova trditev neresna v tem, da je holding do sedaj zmogel objaviti vsaj eno skupno naročilo v avgustu 2021, in sicer za dobavo goriv za vozila za vseh šest povezanih podjetij, kjer ni bilo prav nobenega problema, da so se obdobja naročanja za posamezna podjetja pričela na različne datume. Torej očitno je v praksi zadeva izvedljiva.

Nič nenavadnega pri naročanju skupnih naročil

Tudi v primeru elektrike, sta se dve pogodbi iztekli v decembru 2021, kar pomeni, da bi za ti dve podjetji lahko imeli nova obdobja od januarja 2022 dalje, za ostala podjetja pa bi pogodbe veljale od dneva izteka njihovih sedanjih pogodb. Nič posebnega in nevsakdanjega pri naročanju v skupnih naročilih tako na državni ravni kot na ravni občin ali javnih zavodov. Zakaj bi to torej bil problem pri elektriki? Mogoče zato, ker v tem možganskem trustu nihče ne razmišlja? Ali ker so za to plačali zunanje svetovalno podjetje ali ker nikomur ni mar, kako se bo to poznalo na položnicah Mariborčanov?

S temi vprašanji smo soočili tudi mariborskega župana Sašo Arsenoviča, kako se je nanje odzval pa v spodnjem prispevku. Jasno je le, da odgovorov na naše novinarsko raziskovanje še vedno nimamo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.