12:27, ned, 7. Jul

Fafangel: Epidemiologi predlagajo spremembo karanten





Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ, Mario Fafangel, dr. med., je danes dejal, da najbolj tvegajo tisti, ki niso zaščiteni: “Poziv torej vsem, ki se še niso, da pristopijo k cepljenju. Tudi s poživitvenimi odmerki, ki povrnejo zaščito in so priporočeni za vse nad 18 let. Cepljenje bo skupaj z ukrepi pripomoglo pri boju z omikron različico.”

V nadaljevanju pa: “Poskušajmo ohraniti praznike varne. Cepimo se, družimo se v manjših skupinah, na odprtem ali z rednim prezračevanjem, samotestiramo se pred takšnim dogodkom in upoštevajmo priporočila. S tem lahko tveganje bistveno zmanjšamo. Zadeve ne bomo ustavili, lahko pa jo vsaj obvladujemo.”

Epidemiologi predlagajo, da bi bila edina izjema od karantene v primeru visoko tveganega stika cepljenost s poživitvenim odmerkom

“Rabimo ukrepe, ki so enoviti”

Povedal je tudi, da predlagajo, da bi bila edina izjema od karantene v primeru visoko tveganega stika cepljenost s poživitvenim odmerkom. V tem trenutku velja, da kljub rizičnemu stiku, cepljena oseba z dvema odmerkoma ne rabi v karanteno.

Med okuženimi so tudi takšni, ki so že prejeli tretji, poživitveni odmerek. “Tudi cepljeni so, tudi trikrat cepljeni so. Tveganje ne bo nikoli tveganje nula. Tudi pri teh, ki so trikrat cepljeni, se bodo primeri še vedno dogajali, koncept pa je isti, kot smo ga imeli do sedaj. Je pa tveganje tolko manjše, da smo si upali reči, ni karantene brez nobene izjeme.”

FOTO: Printscreen video STA

 

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.