05:28, pet, 5. Jul

Slovenski policisti dejali, da je umrl zaradi predoziranja, priznan srbski forenzik pa meni, da tega ni storil sam





Pred časom smo poročali o smrti Andreja Bajžlja. Njegova mama Lidija se trudi, da bi izvedela, kako je v resnici umrl. Očitajo, da se je predoziral, a rezultati toksičnih preiskav kažejo drugače. Zato se je odločila najeti enega najboljših forenzikov v Srbiji Nenada Šipka, ki je preiskal avtomobil, v katerem so našli pokojnega Andreja. Za lokalec.si je spregovoril o rezultatih preiskave.

Našli 25 sledi: “Sledovi pripadajo drugim osebam”

Povedal nam je, da so dvakrat naredili analizo DNK-sledi, prvič septembra lani. “Prišel sem v Ljubljano in opravil forenzično preiskavo avtomobila, našli smo 25 sledi, ki sem jih odnesel na Institut za sodno medicino v Beogradu, kjer delajo strokovnjaki za molekularno biologijo. Dobili smo nekaj sledi, ki se jih lahko uporabi za primerjavo.”

Vzeli so pet vzorcev DNK, in sicer Andrejeve mame, očeta in še treh oseb ter pridobili vzorec pokojnega Andreja. “Niti en vzorec iz avtomobila se ne ujema z DNK-ji prej omenjenih oseb. To pomeni, da sledovi pripadajo drugim osebam. Če bodo na tožilstvu želeli, jih lahko uporabijo.”

Meni, da so bile v preiskavi storjene številne napake

Sam meni, da so bile pri preiskavi storjene številne napake in da so prehitro zaključili, da gre za predoziranje. “V vsakem primeru tega ne morejo vedeti na kraju, brez vseh ostalih potrebnih analiz, ki jih je treba izvesti.” Doda, da je narobe tudi to, da so takšen zaključek na kraju najdbe trupla podali staršem: “Obstaja nenapisano pravilo, da starši ne bi smeli, vse dokler se ne zaključijo preiskave, poslušati takšnih zaključkov, ne glede na to, ali je umrl naravne smrti ali zaradi predoziranja.”

“On tega ni storil sam, nemogoče je, ker njegovih sledi ni na brizgalki”

V Beograd je odnesel tudi kopijo obdukcijskega poročila, ki ga je pregledal specialist sodne medicine profesor Slobodan Savić, eden najboljših na tem področju v Srbiji. Kot pove v nadaljevanju, meni, da obducent ni dobro opravil obdukcije. Vzrok smrti je ostal nepojasnjen:

“Na telesu ni ran od hladnega orožja, torej niso rane tiste, ki bi povzročile smrt. Prav tako ni prišlo do možganske kapi ali srčnega infarkta, niti ni bilo bolezenskih stanj, zaradi katerih bi umrl.”

Dejstvo je, da so bili rezultati prisotnosti drog negativni, a kljub temu Savić meni, da je bil vzrok ravno to: “To bi na prvi pogled delovalo “lepo”, v smislu imamo vzrok, to je predoziranje in rešili smo primer. A obstaja druga stran. Na brizgalki, ki so jo našli v avtomobilu, niso našli sledi Andreja. Če bi si drogo vbrizgal sam, bi na njej ostali njegovi sledovi. Pa jih ni.”

“Ne morem z zagotovostjo trditi, da so ga ubili, ampak tudi ne, da se je sam predoziral”

“Malo čudno bi bilo, ampak seveda ni nemogoče, da si je vbrizgal kokain v avtomobilu, glede na to, da je bila 50 metrov stran koliba, kjer bi to lahko storil. Mislite, da je uporabil rokavice, vzbrizgal drogo sebi, šel ven iz avtomobila, jih nekam skril in se nato vrnil v avtomobil? Nemogoče,” meni.

Bil je levičar, trak pa je bil nameščen na levi roki

Res je, da je bil Andrej nekoč odvisnik od droge, ampak si nikoli ni droge vbrizgal v žilo, vedno je prakticiral snifanje. Prav tako je bil levičar. Na truplu je pod komolcem leve roke bil nameščen trak, zraven njega pa uporabljena igla brez brizgalke. Andrej je bil levičar, trak bi bil, kot meni mama, v primeru uporabe na desni roki.

Šipka je zaprosil tudi za fotografije obdukcije, a naj bi dejali, da jih nimajo. V Srbiji naj bi, posebej v takšnih primerih, fotografirali vsak organ, ki se ga analizira, da imajo dokaze.

“Imamo mrtvega mladega moškega. Ni v redu, da je zgolj številka in da se ga zavede kot predmet in reče: on se je predoziral, konec je”

In zakaj je test negativen na droge, če je morda vseeno prišlo do smrti zaradi predoziranja? Po njegovih besedah je možno, da analiza v vzorcu mišice ni bila dobro opravljena ali pa drog analiza ni zaznala. Sam je v preteklosti preiskal več kot 30 umorov, zato ima ogromno izkušenj.

“Lidija ima razlog za sum, da je za njegovo smrt kriv nekdo drug, a to je treba dokazati”

Misli, da bi mogli primer znova odpreti: “Zaradi pravice, resnice. Možno je, da bodo prišli do istega rezultata, to ne morem trditi. Prinesli smo DNK-rezultate, te, ki bi jih po mojem mnenju v Sloveniji na kraju morali vzeti sami. Morali bi poslušati mamo, prijatelje, ker je možno, da so nekateri vključeni v dogajanje. Dokler se to ne razreši, bo mama živela v peklu, ker ne bo vedela pravega razloga smrti.”

“Ne govorimo o kazni za napačno parkiranje, ampak če je prišlo do umora, gre za grozljiv zločin.”

Doda, da so bili na kraju okoli avtomobila čudni sledovi, prav tako je čudno, da se je njegov telefon po smrti še gibal. “To pokaže, da je nekdo telefon nosil okoli. Kdo?”

Lidija ob koncu pogovora pove, da vse to potrjuje, da so bile za Andrejevo smrt krive tretje osebe: “Imamo dokaze in sem v stiski, ker policija to noče raziskovati. Upam, da bo nekdo vzel zadevo v roke.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.