21:15, ned, 15. Sep

Petrol viša položnice





Petrol v tem tednu ne bo spreminjal cen naftnih derivatov, kupci bodo deležni polnega učinka znižanja trošarin države. Bo pa Petrol po zakonski izenačitvi vseh gospodinjskih odjemalcev zemeljskega plina zaradi zakupa dodatnih količin učinek višjih cen prerazporedil med vse svoje gospodinjske odjemalce. Podražitev zanje se obeta z aprilom.

Glede napovedane poenotene obravnave gospodinjskih odjemalcev zemeljskega plina so v Petrolu v današnjem sporočilu za javnost navedli, da bodo svoje končne odjemalce v večstanovanjskih objektih s skupno kotlovnico, ki so se doslej razvrščali v poslovni odjem, prekvalificirali v gospodinjski odjem, ko se bo uveljavil vladni predlog zakona o tem.

Vendar pa ta ukrep pomeni, da bodo ti novi gospodinjski odjemalci od datuma, ki ga bo določila sprememba zakona, prejeli položnice skladno z obstoječim cenikom družbe Petrol za gospodinjske odjemalce. Poleg tega pomeni, da mora Petrol po aktualnih tržnih pogojih zakupiti nove, pred tem nepredvidene količine plina za novo pridobljene gospodinjske odjemalce, glede na trenutne razmere pa bo ta nakup opravljen po relativno visokih cenah, so opozorili.

“Učinek bo družba Petrol prerazporedila med vse svoje gospodinjske odjemalce in s tem minimizirala učinek za posameznega odjemalca. Podražitev bo predvidoma stopila v veljavo z aprilom. Glede na to, da je podražitev predvidena po izteku zimske sezone, bo predvideno breme višjih cen zaradi manjše porabe energenta za gospodinjske odjemalce toliko nižje,” so poudarili.

V Petrolu so glede ukrepa države, vezanega na znižanje trošarin za energente, zagotovili, da bodo “kupci v tem tednu glede na sprejeti vladni ukrep deležni polnega učinka znižanja trošarin”. Je pa treba upoštevati, da znotraj cene goriva poleg trošarin in davkov ter marže glavni delež predstavlja cena surovine: “Zato bomo v prihodnje cene še naprej prilagajali glede na gibanje cen goriv na svetovnem trgu.”

Na to so opozorili tudi v OMV Slovenija in Mol Slovenija. Sprememba trošarin se bo skladno z uredbo odrazila v spremembi cen pogonskih goriv, pri čemer je treba upoštevati še vpliv dviga kotacij naftnih derivatov na svetovnih borzah. “V skladu s pravili varstva konkurence in internimi določili ne komentiramo metodologije oblikovanja maloprodajnih cen,” so povedali v OMV Slovenija.

Vir: Sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.