01:16, pon, 16. Sep

Zaradi naraščajočih stroškov se zvišujejo tudi cene piva





Danski pivovar Carlsberg je danes opozoril, da bo moral zaradi naraščajočih stroškov surovin letos dvigniti cene piva. Pri četrtem največjem proizvajalcu piva na svetu se zavedajo, da bi višje cene lahko negativno vplivale na prodajo. Carlsberg je sicer lani zabeležil višji čisti dobiček kot pred izbruhom pandemije covida-19.

Cene surovin so se za številne industrijske panoge zvišale po vsem svetu, saj je ponudba težko dohajala povpraševanju, ki se je krepilo z okrevanjem gospodarstva, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

“Bistveno višji vhodni stroški in nadaljnji vpliv pandemije covida-19 bodo leta 2022 predstavljali izziv, vendar smo dobro pripravljeni,” je dejal glavni izvršni direktor Carlsberga Cees ‘t Hart.

Lani se je Carlsbergov čisti dobiček povečal za 13 odstotkov na 6,8 milijarde kron (914 milijonov evrov), čeprav so bili na številnih trgih zaprti bari in restavracije. Pivovar je tako lani posloval bolje kot leta 2019 in 2020, ko je vknjižil šest in 6,7 milijarde kron čistega dobička.

Prihodki od prodaje so se povečali za 14 odstotkov na 66,6 milijarde kron, medtem ko je število prodanih pijač poraslo za osem odstotkov.

“Zelo smo zadovoljni s poslovanjem skupine v letu 2021. Čeprav je na naše poslovanje pomembno vplivala pandemija covida-19, smo dosegli visoko rast poslovanja ter prostega denarnega toka,” je dejal izvršni direktor.

Carlsberg je za letos zaradi naraščajočih stroškov in nadaljnjih učinkov pandemije napovedal omejeno povečanje dobička iz poslovanja, in sicer v višini do sedem odstotkov.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.