20:26, ned, 28. Jul

Pričevanje žrtve: Grožnje, čakanje v zasedi, nadlegovanje, dotikanje: “Kaj občutiš takrat? Paniko, tesnobo in strah!”





“Parkrat ga po službi nisem opazila, ker me je čakal v zasedi, zato se mi je približal in me ogovarjal, se me dotikal. Kaj občutiš takrat? Paniko, tesnobo in strah!” je zapisala svojo izkušnjo žrtev zalezovanja svojega nekdanjega partnerja. Odšla je na policijsko postajo in ga skušala prijaviti.

“Ko sem prišla PRED policijsko postajo, sem rekla, da bi rada prijavila bivšega partnerja za nadlegovanje in po 5 minutah pregovarjanja z domofonom, ne osebo, sem objokana odšla domov, češ ne morejo nič narediti, dokler ni nič fizičnega,” je zapisala in skoraj ostala brez pomoči. “A ker se grožnje, nadlegovanje in čakanje pred službo niso nehale, sem klicala na anonimno telefonsko številko policije,” je opisala nadaljnjo pot in kako se je rešila. Na drugi strani telefona so ji namreč prisluhnili in svetovali točno, kaj mora narediti. Ponovno je šla na policijo in sprožila postopek.

Ugotavljanje sistemskih pomanjkljivosti v procesih prijavljanja in obravnave intimnopartnerskega nasilja s strani uradnih inštitucij

Inštitut 8. marec zbira pričevanja žrtev, ki niso prijavile nasilja v družini ali intimnopartnerskega nasilja. V okviru akcije #nisemprijavila so v manj kot mesecu dni dobili ogromno pričevanj, ki jih žrtve lahko oddajo anonimno. Tudi v tem tednu, ko Slovenijo pretresa umor 41-letnice. Z akcijo želijo zbrana pričevanja analizirati z namenom iskanja razlogov za neprijavljanje intimnopartnerskega nasilja ter ugotavljanja sistemskih pomanjkljivosti v procesih prijavljanja in obravnave intimnopartnerskega nasilja s strani uradnih inštitucij.

Ker se ni vdala, jo je neprestano klical in nadlegoval

In ženska, katere zgodbo smo omenili prej, je le ena od žrtev, ki je pisala na Institut 8. marec (nelektorirano): “Rada bi delila svojo izkušnjo, sicer psihičnega nasilja bivšega fanta. Razšla sva se januarja 2021, jasno sem povedala, da je konec in želim svoje življene živeti brez njega. Ni se izšlo, ker se “odrasel” moški ni znal obnašati, najine vrednote in cilji so si bili popolnoma različni, poleg tega pa ni znal nadzorovati svoje jeze. Prvi mesec je bil nekako ponižen, kako mu je žal, da poskusiva še enkrat in ker sem vztrajala pri svojem prav in se nisem vdala ter padla na njegove prazne obljube je zadeva dobila preobrat. Konstantno klicarjenje na telefon, ni bilo važno, koliko je ura.”

Čakanje v zasedi

Blokirala je število, a se ni ustavilo, klical jo je s skrite številke, pisal na elektronski naslov, grozil njej in njeni družini, čakal jo je pred službo: “Da ne govorim o tem, da me je kot nek psihopat vsak dan čakal pred službo, zato sem se skrivala in iskala druge izhode domov, samo da se ne srečava. Pa si misliš, saj bo nehal, če ga že toliko časa ignoriram …no pa ni odnehal. Tako daleč je prišlo, da sem zamenjala telefonsko in elektronski naslov. A kaj ko je dobil mojo službeno telefonsko, ker se je na recepciji predstavil kot nekdo drug. Službeni elektronski naslov pa je NA ŽALOST imel od prej, ker sem mu enkrat poslala nek oglas iz njega. NAPAKA! Pa je klicaril na službeno telefonsko in pisal na službeni mail…parkrat ga po službi nisem opazila, ker me je čakal v zasedi, zato se mi je približal in me ogovarjal, se me dotikal. Kaj občutiš takrat? Paniko, tesnobo in strah!”

Prvi stik s policijo: Nič ne moremo narediti, “dokler ni nič fizičnega”

Odšla je na policijo, kjer pa ni prišla do živega kontakta, ampak se je nekdo pogovarjal z njo preko domofona. Rekli so ji, da ne morejo nič narediti, “dokler ni nič fizičnega.” Objokana je odšla, čez nekaj časa pa poskusila preko anonimne telefonske številke, “kjer mi je prijazen gospod povedal, da naj grem še enkrat pa policijsko postajo in povem, da želim podati izjavo, da naredimo zapisnik in se dogovorimo, kako ukrepati naprej. Povedal je tudi, da če se mi kdaj približa naj takoj pokličem 113, da pride najbližja patrulja. Res sem to naredila, tokrat sem imela popolnoma drugo izkušnjo, pozitivno izkušnjo,” je zapisala žrtev.

Nato pa so ji  prisluhnili

“Prijaznima policistoma (moški in ženska) sem podala izjavo, obravnavala sta me korektno in resno, kar ti da nek občutek upanja, da se bo zadeva končno uredila. Izmeček je na dom dobil najprej obvestilo o sproženem postopku, imel je tudi možnost izpodbijat izjavo in ker je seveda ni imel s čim za izpodbijat, je 14 dni kasneje dobil še denarno kazen 400€. Zadeva se je umirila, sicer ne popolnoma, ampak sedaj lažje vse skupaj predelam, ker je tudi moje mentalno stanje drugačno in še vedno se tolažim s tem, da ga še vedno lahko ponovno prijavim. Če bi januarja 2021 vedela, kako izpeljati postopek prijave, bi ga prijavila že januarja in ne bi čakala do avgusta 2021. TO SE PAČ NE SME DOGAJAT! Če bo v pomoč, je bil zoper njemu sprožen postopek o prekršku zaradi suma storitve prekrška po 1. odstavku 6. člena o varstvu javnega reda in miru.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.