04:22, ned, 7. Jul

Logarjeva o tem, ali bodo v Slovenji za prisotnost covida testirali vzorce sline





Nekatere države že prakticirajo bris iz ust, saj naj bi bil pri omikronu bolj zanesljiv. Zato nas je zanimalo, ali so razmišljali, da bi s tovrstno prakso začeli tudi v Sloveniji.

Mateja Logar je za lokalec.si pojasnila, da strokovna svetovalna skupina odsvetuje in ne priznava testiranje vzorcev sline na HAGT zaradi premajhne občutljivosti, o kateri se poroča tudi v literaturi: “Še vedno ga ne priporoča za testiranje nobena izmed večjih zdravstvenih organizacij (CDC, ECDC, SZO, …). Skladno s tem so tudi neveljavna potrdila o testiranju na podlagi HAGT iz sline.”

Kar se tiče trenutnega protokola za testiranje na SARS-CoV-2 je bil narejen zaradi potrebe po zmanjšanju števila PCR testiranj, ker so bile presežene zmogljivosti delovanja mikrobioloških laboratorijev, pojasni in doda: “Še vedno velja, da so HAGT manj občutljivi kot PCR, zato je tudi v algoritmu navedeno, da če imam oseba s simptomi negativen HAGT, ostane v samoizolaciji in če so simptomi po 72 urah še vedno prisotni, se dogovori z izbranim zdravnikom za PCR testiranje. Seveda lahko izbrani zdravnik vedno napoti osebno neposredno na PCR testiranje, če zato obstaja ustrezna indikacija.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.