12:19, ned, 28. Jul

VIDEO: Na farmi trpinčijo živali, njihove izdelke najdemo tudi v trgovinah v Sloveniji





Na spletu se širi videoposnetek trpinčenja živali na farmi piščancev v Italiji.  Objavila ga je  španska nevladna organizacija Equalia. Sama farma je povezana s podjetjem AIA skupine Gruppo Veronesi, ki je četrti največji perutninar v Evropi. Podjetje izdelke prodaja tudi v prodajalnah v Sloveniji. Gre za prodajalne mrež Lidl in Spar Slovenija. 

Videoposnetek je nastal lani poleti med julijem in avgustom, pravijo pri španski nevladni organizaciji, poroča portal RegionalObala. Videti je razpadajoče ptice, ki jih kljuvajo druge ptice. Ob tem pa imajo mnoge živali tudi takšne poškodbe, da se ne morejo gibati, vstati, hoditi niti do napajališča. Nekateri piščanci imajo zlomljene vratove in poteptane glave, so javili iz Društva za zaščito živali Ljubljana. Portal še poroča, da je na podlagi posnetkov neprofitna organizacija Animal Law Italy pri italijanskih oblasteh vložila pritožbo zaradi praks, ki bi lahko pomenile kazniva dejanja zlorabe živali in javnega zdravja.

 

Ljubljansko društvo za zaščito živali izpostavlja, da je na intenzivnih farmah velika količina piščancev, kar pomeni tveganje za javno zdravje. Zavzemajo se ta rejo pasem počasne rasti. Zdravstvene težave perutnine so po njihovem posledica genetske hibridizacije, hitro rastoče pasme piščancev so tudi podvržene proizvodnim boleznim, pri tem pa prihaja do velike uporabe antibiotikov za preventivne namene namesto za njihovo priporočeno terapevtsko uporabo. Društvo za zaščito živali Ljubljana poziva družbo Gruppo Veronesi, naj ne sodeluje s strankami pri razvoju rešitev v dobavni verigi, ki bodo omogočile široko doseganje standardov ECC.  Od Lidla in Spara Slovenija pa pričakujejo, da bodo od dobavitelja zahtevali odgovornost in prenehanje s tovrstnimi proizvodnimi praksami.

Portal še poroča, da so v Lidlu poudarili, da se v svoji dobavni verigi zavedajo “svoje odgovornosti do zagotavljanja dobrega počutja živali”. In da imajo podpisan kodeks ravnanja z doslednim spoštovanjem standardov za ustrezno ravnanje z okoljem, zaposlenimi in živalmi.  Prav tako tudi, da zavračajo prakso, ki je vidna s posnetka, in da bodo po potrebi sprejeli primerne ukrepe.

Fotografija trpinčenih piščancev. Vir: Facebook, prinstscreen iz posnetka

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.