07:13, tor, 17. Sep

VIDEO: Predsednik Zelenih Evrope Thomas Waitz o odpadkih in sežigalnici v Mariboru





Jutri bo v Mariboru okrogla miza v kateri bodo razpravljali o odpadkih, med gosti bo tudi predsednik Zeleni Evrope, Thomas Waitz.

Vlada sprejema uredbo za 4 nove sežigalnice odpadkov, med lokacijami se omenja tudi Maribor. Medtem pa nekatera pomembna vprašanja ostajajo odprta: koliko odpadkov bodo sežigale, kako zagotoviti učinkovit nadzor, kako bo sežig odpadkov vplival na kakovost življenja lokalnih skupnosti? Zakaj bi morali odpadke preprečevati, jih več ponovno uporabljati in reciklirati, se sprašujejo organizatorji.

Odprtih je veliko vprašanj, na katere javnost ne dobi odgovorov

Na okrogli mizi bodo gostje Thomas Waitz, predsednik Zeleni Evrope, Sandra Krautwaschl, predsednica in članica parlamenta, Avstrijske Štajerske, Veronika Nitsche, članica parlamenta Avstrijske Štajerske, Georg Schwarzl, član parlamenta Avstrijske Štajerske, Miha Stegel, civilna iniciativa DANES!, Erika Oblak, Eko krog, Katja Sreš, Ekologi brez meja.

Pred dogodkom smo spregovorili z Uršo Zgojznik, direktorico Inštituta za družbeno ekologijo, ki nam je povedala, da so sežigalnice pereča tema: “Problematične so lahko zaradi vpliva na okolje, na zdravje ljudi. Imamo izkušnje v Sloveniji, ki niso najboljše in o tem bi radi spregovorili. Na mizi ministrstva za okolje je ta uredba, ki bi naj uredila to področje sežiganja odpadkov in zgradila nove sežigalne objekte: Tukaj je veliko nekih vprašajev. Govori se le o tem, kaj se bo gradilo, nimamo pa zares pravih podatkov, kot javnost, koliko je teh odpadkov, kakšna je investicija, kdaj bi se to naj začelo gradit …”

Meni, da je v Sloveniji vse prevečkrat opazno, da se javnost premalo obvešča o pomembnih projektih. Meni, da je morda zdaj čas, da s svojim mnenjem lahko kaj dodajo projektu, kot je sežigalnica. Preden bo projekt vzpostavljen brez vsekakršnega vključevanja zainterensirane javnosti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.