07:18, čet, 4. Jul

FOTO in VIDEO: To sta zmagovalki, ki sta naredili najboljše pustne krofe





Javni zavod za turizem Ptuj je v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Ptuj danes razglasil najboljši ptujski krof v dveh kategorijah: Naj ptujski pustni krof iz domače kuhinje in Naj ptujski pustni krof iz ptujske ponudbe. Najboljše krofe pečejo pri Turistični kmetiji Toplak iz Juršincev in Anica Bezjak iz Bukovcev. Marta Toplak in Anica Bezjak sta dobili tudi nagradi.

Na natečaj, ki poteka v sklopu 62. Kurentovanja, se je prijavilo osem pravnih oseb ter 13 gospodinj in gospodinjcev. Marta Toplak iz Turistične kmetije Toplak je povedala, da v tem času cvrejo veliko krofov. Skrivnosti, kako naredi krof nima, pravi pa, da se zelo čuti, kateri krof je domači, kateri pa iz trgovine. Povedala je tudi recept, kako jih naredi. No, vsaj približen, saj nima natančnega recepta, vsa leta namreč dela po občutku, testo gnete na roke, v sam krof pa daje ali domačo ali pa kupljeno marmelado. Krofe pripravi na domačem štedilniku na drva.

Tudi Anica Bezjak iz Bukovcev, Markovci pri Ptuju, pravi, da nima posebnega recepta za pripravo krofov, peče jih že 30 let, naučila pa jo je pripraviti krofe njena mama. Poudarja pa, da morajo biti pravilno vzhajani in da je temperatura olja primerna. Prisega pa, da je treba delati po občutku.

Marija Horvat, ki poučuje praktični pouk na Izobraževalnem centru Piramida Maribor, ki je bila v strokovni komisiji, je povedala, kakšen krof je dejansko najboljši tako po obliki, videzu kot tudi po okusu. Na tekmovanju so sicer ocenjevali krofe brez nadeva, povedala pa nam je, da so nadevi lahko zelo različni: od različnih vrst marmelad, raznih krem. Krofe pa se, pravi še, da pripraviti kot slan prigrizek.

Ptujska županja Nuška Gajšek je ob razglasitvi najboljših krofov dobila tudi zanimivo idejo, namreč da bi naslednje leto lahko nadgradili Kurentovanje z delavnico peke krofov.

Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Slovenije Ptuj, pa nam je zaupal, kakšen krof je njemu najboljši.

Fotogalerija:

Komisija ocenjuje ptujske pustne krofe
Najboljši ptujski pustni krofi 2022
Ptujski pustni krofi na izboru za leto 2022

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.