15:20, sob, 6. Jul

Nedeljska povorka ne bo potekala v organizirani obliki





Kljub temu, da je Vlada z današnjim dnem odpravila večino omejitev zaradi novega korona virusa, pa tradicionalne nedeljske Mednarodne povorke v tako kratkem času ne moremo izvesti v organizirani obliki. Za organiziranje takega dogodka, je predhodno potrebno pridobiti veliko uradnih dovoljenj.

15. januarja 2022 je bila po posvetu z vodstvom Mestne občine Ptuj sprejeta odločitev, da se 62. Kurentovanje, v skladu s takrat aktualnimi ukrepi in predvidenim potekom epidemioloških razmer (na dan 15. 1. je bilo 6.710 potrjenih primerov, 16 oseb je umrlo, projekcije IJS so napovedovale vrhunec zasedenosti bolniških postelj v prvi polovici februarja, morebitne razsežnosti omikrona še niso bile znane), izpelje v spletni obliki.

Sama organizacija povorke v manjšem obsegu ne bi predstavljala prevelikega izziva, saj smo s skupinami že dobro utečena ekipa, težavo predstavljajo potrebna dovoljenja, ki jih ni mogoče pridobiti v enem tednu.

3. odstavek 13. člena Zakona o javnem zbiranju zavezuje k oddaji vloge o javnem zbiranju 30 dni v primeru izvedbe prireditve z več kot 3.000 udeleženci, zaporo cest in obremenitvijo s hrupom.

V primeru izvedbe prireditve, ki zahteva zapore lokalnih in državnih cest, je skrajni rok za oddajo vloge na upravno enoto 30 dni pred prireditvijo s prilogami:

– Elaborat zapora državnih in lokalnih cest (CP Ptuj in JS Ptuj) mora biti izdelan 30 dni pred izvedbo; okvirni strošek 7.000 eur.
– Obvestilo lokalni skupnosti o izvedbi javne prireditve – Prijavi mora organizator priložiti dokazilo, da je o shodu oziroma prireditvi pisno obvestil lokalno skupnost, če pa se na shodu oziroma prireditvi z zvočnimi ali drugimi napravami povzroča čezmeren hrup, pa tudi dovoljenje za obremenitev okolja s hrupom. Obvestilo vloži na MO Ptuj šele po tem, ko pridobi vsa dovoljenja.
– Vloga za uporabo javne površine – 10 dni pred izvedbo.
– Vloga za izdajo dovoljenja za čezmerno obremenitev okolja s hrupom – 30 dni pred izvedbo.
– Obvestila Prostovoljnemu gasilskemu društvu Ptuj, Zdravstvenemu domu Ptuj, Policijski postaji Ptuj – 30 dni prej, da lahko prilagodijo svoje kadrovske potrebe prireditvi.
– Načrt varovanja – 30 dni pred izvedbo.
– Izjava o tehnični brezhibnosti odrov in tribun – 30 dni pred izvedbo.
– Načrt varovanja – 30 dni pred izvedbo.
– Nujne medicinske pomoči – 30 dni pred izvedbo. Vloga za izvajanje.

Ob oddaji vlog bi bilo potrebno izvesti tudi rezervacije tehnične infrastrukture (rezervacije zapor/ograj, odrov, varovanja). Tako bi že ob sami rezervaciji nastali predhodni stroški v višini najmanj 20.000 evrov, ki bi morali biti poravnani, ne glede na to ali bi se dogodek izvedel ali ne, kar pa je z vidika porabe javnih sredstev negospodarno. Glede na situacijo pred enim mesecem in takratne napovedi stroke, so zato že januarja s težkim srcem sprejeli odločitev, da organiziranega Kurentovanja ne bodo izvedli.

Kljub navedenemu, bodo v organizacijskem odboru popestrili dogajanje v času pustnega vikenda, prav tako bodo poskrbeli, da bodo obiskovalci ob obisku najstarejšega slovenskega mesta začutili tisti pravi pustni utrip.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.