15:27, sob, 6. Jul

Na Ptuju tudi letos s projekti v sklopu participativnega proračuna





Ptujski mestni svet je na ponedeljkovi seji potrdil sklep o izvedbi participativnega proračuna tudi v letošnjem letu. S tem bodo občani po besedah županje Nuške Gajšek znova dobili priložnost soodločati o projektih, ki jih bo občina izvedla v njihovem ožjem lokalnem okolju, ter predlagati projekte, ki bodo izboljšali kakovost njihovega življenja.

Mestna občina Ptuj je pod sloganom Moj predlog za moje mesto lani prvič izpeljala postopek participativnega proračuna, v sklopu katerega so občani neposredno odločali o porabi dela proračunskih sredstev in izglasovali 15 projektov, za katere so želeli, da jih občina prednostno izvede v sklopu razpoložljivih sredstev na posameznem območju.

Komisija za vodenje in izvedbo postopka, ki jo je ustanovila županja, je predlagala, da se model izvedbe participativnega proračuna tudi tokrat ne spreminja. Določila je časovno izvedbo in aktivnosti, hkrati pa predlaga povišanje proračunskih sredstev.

Slednja bodo razdeljena med štiri območja, določena na podlagi razpršenosti prebivalstva in števila četrtnih skupnosti, vsakemu od njih pa je namenjenih 37.500 evrov. Prvo območje zavzema četrtno skupnost (ČS) Ljudski vrt, drugo ČS Breg-Turnišče in Center, tretje ČS Jezero, Rogoznica in Spuhlja, četrto pa ČS Grajena in Panorama. Še dodatnih 25.000 evrov je občina namenila za programe, namenjene mlajši populaciji.

Občani bodo lahko projektne predloge na za to predvidenem obrazcu oddajali med 4. aprilom in 9. majem, v uvodnem tednu med 4. in 11. aprilom pa bodo v želji po čim boljši informiranosti in v podporo razvoju projektnih predlogov pripravili tri organizirane delavnice.

Potem ko bo komisija maja pregledala prejete predloge, bodo občani o tistih, ki bodo izvedljivi, na sedežih četrtnih skupnosti glasovali 15. in 19. junija. Izglasovane projekte bo potrdil še mestni svet, ki bo predloge umestil v proračun za leto 2023, kjer bo za to rezerviranih 175.000 evrov.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.